Elektronik

Affugter Test

0

Oplever du problemer med høj fugtighed i din bolig eller med decideret fugt, så er en affugter en rigtig god investering. Det er en maskine, der kan afhjælpe dit problem. Markedet for affugtere er dog stort, hvorfor det kan være svært at finde den rette maskine.

Hvis du leder efter en god affugter, så er der flere ting, du skal være opmærksom på. Derfor er det svært at vælge den rette affugter for dit vedkommende. Du kan dog få hjælp til dit valg i denne artikel, da du herunder præsenteres for et udvalg af de bedste affugtere, der kan købes på det danske marked.

Vi har ikke selv testet de beskrevne produkter, men har derimod indhentet information fra en række kilder. Her er der tale om både uvildige tests, ekspertvurderinger og anmeldelser fra forbrugere. Med afsæt i disse informationer, har vi sammensat en liste over markedets bedste modeller herunder.

Qlima D210

Forhandler Pris Information
824 DKK Se produkt
844 DKK Se produkt
844 DKK Se produkt

Her får du en affugter, der kan bruges til at sænke luftfugtigheden i et rum, der har en størrelse på mellem 40 m2 og 60 m2. Derfor er det også en affugter, der kan bruges til relativt store arealer, men er det en hel bolig, der skal affugtes, så er der andre modeller, der er bedre. Er det ét rum, så er dette et rigtig godt valg.

Ved at gøre brug af en Qlima D210, så kan du sænke luftfugtigheden og dermed også nedsætte risikoen for både fugtskader og skimmelsvamp. Derfor er det også penge, der er rigtig godt givet ud, da den minimale pris for en D210 fra Qlima, er ingenting sammenlignet de penge og besvær, det kræver at slippe for skimmel.

Kan affugte helt op til 10 liter i døgnet

Det er en maskine, der er i stand til at affugte helt op til 10 liter i døgnet. Det er derfor også en affugter, du kan bruge til at affugte en del vand i løbet af et døgn – mere end nok de fleste behov. Dertil skal det også nævnes, at den er blevet udstyret med en tank på to liter, som er nem for dig at tømme, når den er fyldt.

Du skal dog ikke være bange for at vandet ender med at løbe over, hvis du ikke lige er opmærksom. Den er nemlig udviklet til at stoppe helt automatisk, når den har affugtet nok til at den indbyggede vandtank er helt fyldt op. Når den stopper med at affugte, så giver den et lydsignal, og så skal du blot tømme dens vandtank.

Udstyret med indbygget hygrostat

Qlima har valgt at udstyre deres D210 med en hygrostat. Den giver dig mulighed for at regulere den ønskede luftfugtigheden. Det er noget, der giver dig mulighed for at indstille den luftfugtighed, som du ønsker at have i rummet, når du er færdig. Når du først har valgt, så sørger den helt selv for at holde det niveau, du har valgt.

Ikke nok med det, så er den også blevet udstyret med en timerfunktion. Det er en funktion, der gør det muligt for dig at indstille, hvornår du gerne vil have den til at tænde og slukke. Det er en klar fordel, hvis du f.eks. kun vil have den til at køre, når du ikke er på arbejde, eller på et andet tidspunkt, der passer dig bedre.

Den er også udstyret med en defrost-funktion. Det er en god funktion, der kan tages i brug, hvis du bruger din affugter i et lokale, hvor temperaturen kan blive lav. Du kan nemt tænde for og gøre brug af de enkelte funktioner på affugteren. Det sker nemlig blot ved hjælp af det LED-display, du finder øverst på maskinen.

Har et relativt lavt lydniveau

En affugter kan godt larme en del. Det er derfor, de fleste foretrækker at bruge den, mens de ikke er hjemme. Det er dog ikke noget, du er nødt til at gøre, hvis du vælger en Qllima D210. Her er der nemlig tale om en god maskine med et relativt lavt lydniveau, da dens lydniveau lyder på 41 dB(A), når den er i brug.

Dertil skal det også nævnes, at det er muligt for dig at tilslutte en slange til affugteren, så den sørger for at lede det opsamlede vand ud i afløbet. Hvis du vælger at tilslutte denne, så kan du blot lade maskinen køre, da der ikke er nogen fare for at vandtanken bliver fyldt – derfor kan den sagtens stå mens du er på arbejde.

Slutteligt skal det også gøres klart, at Qlima har valgt at udstyre deres D210 med transporthjul, der er med til at gøre det nemt for dig at flytte rundt på maskinen. Den er også udstyret med et håndtag. Dens lave vægt på blot 9,5 kg. er naturligvis også en fordel i denne sammenhæng, da det blot er med til at gøre det nemmere.

Specifikationer:

  • Effekt: 280 W
  • Kilde: 220-240 V – 50 Hz
  • Vægt: 9,5 kg.
  • Lydniveau: 41 dB(A)
  • Mål: B: 27,6 cm. x D: 18,5 cm. x H: 48 cm.
  • Vandtank: 2 liter
  • IPX0-godkendt: Ja

Woods MRD14

 

Forhandler Pris Information
1.795 DKK Se produkt
1.988 DKK Se produkt
2.999 DKK Se produkt

Hvis du er på jagt efter en både kompakt og effektiv affugter, der tilmed også kan bryste sig af et flot design med et væld af finesser, så skal der ikke være nogen tvivl om, at du bør tage et kig på MRD14. Her er der tale om den sidste nye affugter, der er en del af familien fra Woods, der er en meget respektabel producent.

Det skal dog gøres klart, at det ikke blot er på den designmæssige front, at den er i stand til at præstere. Woods MRD14 har også et væld af andre ting at byde på. Derfor er det også en rigtig god affugter til dig, der ikke har det helt store behov. Den er nemlig ikke lavet til at kunne affugte f.eks. op til 100 m2 på én gang.

Har et maksimalt arbejdsområde på ca. 60 m2

Den kan bryste sig af et maksimalt arbejdsområde, der lyder på 60 m2. Den er dog klart mest effektiv, hvis du benytter den på et areal, der lyder på mellem 20 og 40 m2. Hvad det betyder er, at du også sagtens kan finde op til flere affugtere på markedet, der kan præstere et markant større arbejdsareal end Woods MRD14.

Hertil skal det dog siges, at den er i stand til at affugte op til 14 liter i døgnet. Det er en ganske god mængde, hvilket også betyder, at der kan opnås ganske fine resultater i løbet af et døgn. Det kræver dog, at du sørger for at tømme vandtanken, da der er tale om en vandtank, der har en kapacitet, der lyder på 2,7 liter.

Er udstyret med en elektronisk hygrostat

Woods har valgt at udstyre deres MRD14 med en elektronisk hygrostat. Den er nem at gøre brug af, og det betyder at det også er nemt at opnå det ønskede niveau i det rum, hvor du bruger din affugter. Den kan indstilles til enten 40%, 50%, 60 %, eller kontinuerlig affugtning, alt efter hvad du selv mener er det bedste.

Derfor er der også tale om en affugter, der er nem at gøre brug af til at opnå det resultat, du ønsker. Den har en effekt, der lyder på 340 W/t ved 20ºC og 70%, men kan dog arbejde ved temperaturer, der strækker sig fra blot +5 og helt op til +35ºC. Derfor kan du også bruge denne affugter til at affugte i stort det alle rum.

Kommer også med en indbygget termostat

Endvidere har Woods også valgt at udstyre deres MRD14 med en indbygget termostat. Det betyder, at den selv sørger for at slukke, når temperaturen er under 5 grader. Når temperaturen stiger op over 5 grader, så tænder den også automatisk igen. Derfor er det slet ikke noget, du skal bekymre dig om som ejer af maskinen.

Det er nemlig med til at garantere, at den ikke går i stykker eller suger for meget fugt ud af lokalet. Det kan sagtens ske, at en affugter, der ikke slukker af sig selv, suger for meget fugt ud af et lokale. Det sker nemlig, hvis den ikke bliver slukket. Med en affugter, der slukker selv, er det ikke noget, du skal være bekymret for.

Slukker automatisk, når vandbeholderen er fuld

Vandbeholderen er udstyret med en sensor, der registrerer, når den er fyldt. Når beholderen er fyldt, slukker den automatisk for affugteren. Derfor er du garanteret, at den ikke ender med at flyde over, fordi du ikke fik den slukket i tide. Det er en klar fordel, hvis du f.eks. ønsker at have den stående tændt natten over el.lign.

Endvidere er den også udstyret med en varmepumpe-effekt. Det betyder, at den afgiver mere varme i drift end den bruger af energi. Man skulle tro det, men det er faktisk ikke noget, alle affugtere kan bryste sig af. Det skal selvfølgelig også nævnes, at den kan tilsluttes til afløbet, så der kan ske en direkte vandudledning.

Detaljer:

  • Maksimalt arbejdsområde: 60 m2
  • Anbefalet arbejdsområde: 2 m2 til 40 m2
  • Luftgennemstrømning: 100 m3 pr. time
  • Arbejdsinterval (temperatur): Fra +5 til +35ºC
  • Tankvolumen: 2,7 liter
  • Vægt: 11,5 kg.
  • Mål: L: 190 mm. x B: 305 mm. x H: 483 mm.
  • Beskyttelsesklasse: IPx2
  • Affugtning ved 35ºC og 80% R.F: 14 liter
  • Effekt ved 20ºC og 70% R.F: 340 W/t

Woods WDD80

Forhandler Pris Information
2.099 DKK Se produkt
2.149 DKK Se produkt
3.345 DKK Se produkt

Hvis du gerne vil have en effektiv affugter, der også kan holde sig effektiv, selvom temperaturen er helt ned til 0 °C, så er det en WDD80 fra Woods, du er på jagt efter. Derfor er det også et rigtig godt valg til dig, der i høj grad ved, at du kommer til at bruge den i kolde rum. Det kan f.eks. være i en garage eller i en kælder.

Endvidere bør det også nævnes, at du her får en affugter, der er en del af en helt ny generation af de såkaldte sorptionsaffugtere. Ikke nok med det, så er det faktisk én af de bedste af slagsen. Det er som følge af den nye sorptionsteknologi, at den er i stand til at klare temperaturer på helt ned til 0 °C, når den er i brug.

Har ikke nogen køleoverflade

I modsætning til de mere velkendte kondensaffugtere, så er denne affugter ikke blevet udstyret med en køleoverflade. Det betyder, at den ikke er afhængig af lufttemperaturen, som det gør sig gældende for andre former for affugtere. Derfor vil en affugter som Woods WDD80 dermed også kunne bruges til flere formål.

Sorptionsteknologien adskiller sig fra en alm. kondensaffugter på flere punkter. Det gør den bandt andet ved at have et indre tørreapparat, der bruges til at tørre luften. Derfor fungerer den faktisk også på stort set samme vis som et tørreskab. Det gør den lige effektiv i alle temperaturerne inden for arbejdsområdet.

Egner sig perfekt til små kolde rum

Woods WDD80 er udviklet med et særligt fokus på at kunne fungere ved stort set alle temperaturer. Derfor er det også en affugter, der egner sig perfekt til små kolde rum. Det behøver dog ikke være helt små rum, da den har et arbejdsområde, der lyder på op til 60 m2. Derfor kan den fx også sagtens bruges i en mindre stue.

Det er der dog også et væld af andre affugtere, der kan præstere. Derfor er dette et særligt godt valg, hvis du skal bruge en affugter, der kan klare at stå i et koldt rum. Det kan f.eks. være i en kælder, et sommerhus, en garage eller i en campingvogn. Der er næsten ikke ét eneste sted, du ikke vil kunne bruge din WDD80.

Blæser varm luft ud

WDD80 er blevet indrettet på en sådan vis, at den også blæser varm luft ud. Derfor er det faktisk en maskine, der også kan bruges til at tørre dit tøj. Det kan tages i brug, hvis du gerne vil tørre dit tøj på skånsom vis, mens det hænger til tørring. Det er en markant bedre løsning, end at give det en tur i din tørretumbler.

Dertil skal det også nævnes, at det er en meget støjsvag affugter. Du vil derfor ikke blive generet af den, som du vil blive af andre mere støjende modeller. Den eneste støj, der kommer fra din WDD80, er fra den cirkulerende luft i maskinen. Derfor vil du faktisk næsten ikke kunne høre den, når den er tændt og er i brug.

Lav vægt og nem at flytte rundt på

Der er sommetider behov for at flytte sin affugter. Derfor er det også en god idé, at du vælger en affugter, der er nem at flytte rundt på. Det er der tænkt på i forbindelse med udviklingen af Woods WDD80. Den er nemlig blevet udstyret med et håndtag øverst. Ikke nok med det, så har den også en lav vægt på blot 6,5 kg.

Affugteren fra Woods er (ligesom alle deres øvrige) til 220-240 V / 50 Hz. Den bliver leveret med et schuko-stik, hvor du har mulighed for at tilkoble en stikpropadapter til jord. Det anbefales, at du for en sikkerheds skyld altid benytter dig af jord på elektriske apparater af denne kaliber. Tankvolumen er desuden på to liter.

Detaljer:

  • Maksimalt arbejdsområde: 60 m2
  • Anbefalet arbejdsområde: Fra 2 m2 til 40m2
  • Luftstrøm (Trin 1): 85 m3 pr. time
  • Luftstrøm (Trin 2): 100 m3 pr. time
  • Luftstrøm (Trin 3): 120 m3 pr. time
  • Kapacitet ved 20ºC & 70% RF: 8 liter pr. døgn
  • Effekt ved 20ºC & 70% RF: 650 Watt
  • Arbejdsinterval: Fra 0 C til +37 C
  • Tankvolumen: 2 liter
  • Viftehastighed: 3 stk.
  • Mål: L: 351 mm. x B: 180 mm. x H: 500 mm.
  • Vægt: 6,5 kg
  • Lydniveau: Mellem 36 dB og 49 dB

Qlima D216

Forhandler Pris Information
1.199 DKK Se produkt
1.211 DKK Se produkt

Qlima D216 er selvfølgelig udviklet med fokus på at kunne sænke luftfugtigheden i et rum. Den kan bruges i et væld af henseender. Du kan for eksempel tage den i brug i bryggerset, hvor der hænger vasketøj. Den kan dog også sagtens bruges andre steder, hvor der er fugtigt. Derfor har den også mange anvendelsesformål.

Ved at gøre brug af en maskine som D216 fra Qlima til at sænke luftfugtigheden i et lokale, er der flere fordele til følge. Det er blandt andet med til at mindske risikoen for fugtskader, skimmelsvamp og andre ting, der trives godt i fugt. Har du også problemer med fugt, så kan det kun gå for langsomt med at købe en D216.

Kan bruges til rum på mellem 70 og 100 m3

Hvis du skal bruge en affugter til et stort rum, så er det nok ikke denne, du skal vælge. Den kan nemlig bruges til rum, der er på mellem 70 og 100 m3. Det er derfor ikke helt små rum, men dog heller ikke helt store rum. Det befinder sig midt imellem, hvilket også er den rette løsning for de fleste personer og deres behov.

Det bør dertil også nævnes, at den er udstyret med en god vandtank, der har en kapacitet på 2 liter. Ikke nok med, at det er en god kapacitet, så er den tilmed også nem at tømme. Den har en LED-indikator, der viser, hvornår tanken er fyldt og skal tømmes. Derfor er du aldrig i tvivl om, hvornår du skal tømme din beholder.

Stopper automatisk, når beholderen af fyldt

Den er naturligvis udstyret med den nødvendige teknologi, hvorfor den er i stand til at stoppe med at affugte, når dens tank er fyldt med vand. Qlima D216 er i stand til at affugte helt op til 16 liter i døgnet, hvorfor den kan klare selv de mest krævende opgaver. Du er dog nødt til at være i nærheden til at tømme beholderen.

Det er dog ikke noget problem at være i nærheden af den, mens den er i gang. Den er nemlig relativt støjsvag, og du vil derfor ikke blive forstyrret af den, selvom du er i nærheden af den. Det er der mange, det tror er en selvfølge med en affugter, men det er dog ikke tilfældet. En D216 har nemlig et støjniveau på blot 41 dB(A).

Er udstyret med en hygrostat

Qlima har også valgt at udstyre deres D216 med en hygrostat. Den bruges til at regulere på luftfugtigheden. Hvad det betyder er, at du kan bruge denne hygrostat til at indstille den ønskede luftfugtighed. Når du har gjort det, så er den i stand til at holde det niveau, du har valgt. Det er naturligvis en klar fordel for mange.

Dertil skal det også gøres klart, at den er blevet udstyret med en timer-funktion. Det betyder at det også er muligt for dig at indstille, hvornår du gerne vil have den til at tænde og slukke. Det gør det blandt andet muligt at have den til at køre i det tidsrum, hvor du er på arbejde, men uden at skulle huske at tænde den.

Har også en defrost-funktion

Den kommer også med en integreret defrost-funktion. Det er en funktion, der automatisk sættes i gang, hvis den bruges i et lokale, hvos temperaturen kan blive for lav. Derfor er det også en affugter, der kan bruges i et væld af forskellige lokaler. Den kan tilmed bruges i kælderlokaler, hvor det nemt kan gå hen og blive koldt.

Dertil bør det også nævnes, at det er nemt at gøre brug af de mange funktioner, der er blevet integreret i denne affugter. Det hele kan nemlig justeres og kontrolleres via det LED-display, der er blevet integreret i den øverste del af maskinen. Det er naturligvis ensbetydende med, at alle kan finde ud af at bruge den.

Er nem at flytte rundt på

Det er nemt at flytte rundt på denne affugter. Den er nemlig blevet udstyret med fire gode hjul. Det er i høj grad en fordel for dig, der ofte har brug for at flytte den. Det kan være, at den skal bruges i flere rum, eller kun skal bruges i ny og næ. Er det tilfældet, så er det nemt for dig at flytte den rundt i din bolig via hjulene.

Detaljer:

  • Tilslutning: 220 – 240 V – 50 Hz
  • Arbejdsområde: Fra 70 m3 til 100 m3
  • Mål: B: 27,6 cm. x D: 18,5 cm. x H: 48 cm.
  • Forbrug: 300 Watt
  • Kapacitet i vandtank: 2 liter
  • IPX0-godkendt: Ja
  • Vægt: 9,5 kg.
  • Lydniveau: Op til 41 dB(A)
  • Farve Hvid
  • Affugtningskapacitet: Op til 16 liter pr. døgn

Gode råd: Sådan vælger du den rette affugter

Der er mange ting, der skal tages højde for, når du skal købe en affugter. Til en start er det dog vigtigt at afgøre hvilke behov, du har. Det er i denne forbindelse, at der er mange aspekter, der inddrages i dine nøje overvejelser. Det er dog i høj grad arealet, der skal affugtes, der er afgørende for dit valg af den rette affugter.

Det er dog ikke det eneste, der skal være i fokus, når du skal købe en affugter. Det er i næsten lige så høj grad vigtigt at holde fokus på hvilken temperatur, affugteren skal arbejde i. Derfor er det naturligvis også et valg, der skal træffes med stor omhu. Gør du ikke det, så kan du hurtigt ende med at vælge en helt forkert model.

De fleste modeller fungerer i temperaturer mellem +5°C til +35°C

Langt de fleste affugtere, du kan finde på det danske marked, er i stand til at klare sig i temperaturer, der lyder på mellem +5°C til +35°C, hvis der er tale om en maskine til privat brug. De modeller der kan arbejde i denne temperatur kaldes for kondensaffugtere, som er de mest normale former for affugtere på markedet.

De fungerer på ganske simpel vis. De fungerer nemlig ved at fugten bliver adskilt og fjernet fra luften, ved at vanddamp bliver afkølet til en flydende form. I praksis bliver der trukket luft igennem maskinen og henover en kompressor med afkølede kobberspoler. Når det sker, så bliver der frigivet vandet i luften, som er pointen.

Vandet løber fra spolerne til enten en vandtank, der er integreret inde i affugteren, eller derimod ud gennem en slange og ned i afløbet. Når denne proces er slut, så bliver der tilmed også blæst affugtet og tør luft ud i rummet. Derfor er der også garanti for, at det er en rigtig effektiv måde at afhjælp problemer med fugt på.

Har du brug for en model, der kan klare lavere temperaturer?

Hvis du har brug for at investere i en affugter, der kan bruges i temperaturer, der lyder på under +5°C, så er det meget vigtigt at du tager imod vejledning fra en fagmand, det kræver en helt særlig type affugter. De fleste affugtere til privat brug er kondensaffugtere, men de er ikke i stand til at køre ved lave temperaturer.

Hvis du er på jagt efter en affugter, der kan bruges til at affugte en uopvarmet garage eller en stald, hvor der er frostfrit, men hvor det også sagtens kan hænde at temperaturen falder til under 0°C, så er det bedste valg typisk at investere i en adsorptionsaffugter og ikke i en kondensaffugter, som ellers anbefales til privat brug.

Adsorptionsteknikken adskiller sig fra en kondensaffugter på flere punkter. Det gør den dog blandt andet ved at de kan køre ved helt lave temperaturer. Derfor er de også særligt velegnede til affugtning i forbindelse med byggeri Den fungerer ved at trække fugt ud af luften via en særlig rotor og et varmelegeme til formålet.

Hvordan virker en affugter egentlig?

En affugter er en maskine, der kan bruges til op til flere formål. Den kan blandt andet bruges til at skabe et bedre indeklima, da den er i stand til at trække fugten ud af luften. Hvis der er tale om et indeklima med en høj luftfugtighed, så kan det faktisk ende med at give generelle helbredsproblemer for dem, der bor i det.

Det er dog også noget, der kan være med til at skabe et fundament for at skabe skimmelsvamp i dit hjem. Ikke nok med det, så kan det også forbedre levevilkårene for diverse former for mikroorganismer som husstøvmider. Derfor er det naturligvis også vigtigt, at fugt i dit hjem er noget, du får afhjulpet hurtigst muligt.

Hvis du oplever, at du har problemer med en for høj luftfugtighed eller med direkte fugt i dit hjem, så kan du med fordel anskaffe dig en affugter. Det er en simpel maskine, der faktisk blot ligner en firkantet eller let afrundet kasse. For at kunne gøre brug af en affugter, så er du dog nødt til at kunne sætte den til en kontakt.

Når du tænder for maskinen, så starter den med at analysere den luft, der er i lokalet, hvor den er blevet placeret. Når den er færdig med dette, så begynder den at trække fugten du af rummet. Det gøres ved at trække fugten ind i maskinen, hvor det omdannes til vand, som enten bliver ledt ned i en vandtank eller afløb.

Problemer med fugt eller høj luftfugtighed kan opstå flere steder – og som følge af flere forskellige ting. Ofte er det dog enten kældre eller fritidsboliger, der har problemer med dette, hvorfor det også særligt er hertil, at det kan give mening at investere i en affugter. Nogle gange kan de dog også være brugbare i private hjem.

Hvordan får jeg mest ud af min affugter?

Hvis der er et eller flere stedet i dit hjem, hvor der er problemer med enten fugt eller en for høj luftfugtighed, så skal der ikke være nogen tvivl om, at den bedste løsning på dette, er at investere i en affugter. Det er den mest effektive løsning, da den er i stand til at afhjælpe problemet på både simpel og tilmed også hurtig vis.

Det skal dog gøres klart, at det er vigtigt, at du bruger en affugter alene og ikke forsøger at slippe af med fugten ved at varme rummet op på samme tid. Hvis du gør det, så kan det resultere i, at der gram for gram vil være mere vanddamp i luften. I sidste ende er det faktisk bare med til at holde lokalets luftfugtighed høj.

Det handler ikke blot om at vælge den rette affugter, hvis du vil have et godt resultat. Det er i lige så høj grad vigtigt, at den bliver placeret korrekt i det lokale, hvor der er problemer med fugt eller for høj luftfugtighed. Den skal både stå på et stabilt underlag og gerne i midten af det lokale, som du ønsker at affugte med den.

Dertil er det også vigtigt, at du sørger for at få lukket for al ventilation. Dine vinduer skal dertil også være lukkede. Hvis det ikke er gjort, så kan du risikere, at der er fugtig luft, der trænger inde ude fra og at dermed også vil tage endnu længere tid at blive færdig med affugtningsprocessen i det pågældende lokale i din bolig.

Hvis det er muligt, så er det også en rigtig god idé at du sørger for at placere din affugter så højt som muligt. Det kan dog være svært, hvorfor det ikke er noget krav. Fugtig luft stiger nemlig til vejrs. Dertil skal det også gøres klart, at det er vigtigt at luften cirkulerer, da det ellers kun er luften rundt om maskinen, der affugtes.

Du må ikke lade din affugter køre for længe

Det er langt fra alle, der er klar over, men det er faktisk også uhyre vigtigt at du ikke lade din affugter stå tændt i for lang tid. Det er i høj grad noget, der er aktuelt, hvis der har været tale om en vandskade. Hvis du gør det, så kan det faktisk være med til at gøre hele situationen værre, hvorfor det naturligvis skal undgås.

En god tommelfingerregel, du kan tage udgangspunkt i, er at den skal have lov til at køre, indtil der er mellem 12 og 15 procent fugt tilbage i byggematerialer. Når dette er opnået, så skal der slukkes for affugteren. Hvis det ender med et fugtniveau, der lyder på mindre end de 12 til 15 procent, så kan det resultere i problemer.

Det er især noget, der gør sig gældende i forbindelse med trækonstruktioner, da de kan ende med at revne, hvis de bliver for tørre. Derfor er det også noget, du er nødt til at være meget opmærksom på, hvis du ønsker at bruge en affugter. Er du i tvivl på dette punkt, så bør du i stedet overlade det til en professionel fagmand.

Fugt i hjemmet kan give bedre levevilkår for husstøvmider

Der er mange årsager til at du bør kæmpe mod fugt i dit hjem. Det er dog i høj grad som følge af, at det kan give bedre levevilkår for husstøvmider. Det er én af de mest almindelige kilder til allergi i nordiske hjem, og derfor er det naturligvis også noget, du skal undgå at have i hjemmet, så vidt det nu engang er muligt for dig.

Husstøvmider har særligt gode levevilkår i boliger, hvor der er godt med celler fra både mennesker og dyr, da de lever af disse. Det er især i sengen, at de er glade for at være, da der både er varmt og fugtigt, og tilmed også en masse celler. De bliver nemlig afgivet, når vi sover, hvorfor man særligt skal være opmærksom her.

De trives bedst i et fugtigt klima

Du kan faktisk selv gøre meget for at mindske antallet af husstøvmider i din bolig. Fugt er én af de afgørende faktorer for om husstøvmider vil trives godt i din bolig, men rengøringen er dog også en rigtig vigtig ting. I de fleste hjem er det dog muligt at komme fugt til livs ved at lufte ud ofte – helst gerne et par gange om dagen.

Når du lufter ud, så skal du gerne gøre det med gennemtræk, så der luftes ordentligt ud. Dertil er det også vigtigt at holde en god varme i boligen. Man bør til hver en tid have fokus på at holde luftfugtigheden på under 45 procent. Gør man det, så vil det nemlig resultere i at husstøvmiderne i hjemmet tørrer ud og dør.

Dertil bør man også sørge for at holde en temperatur, der lyder på min. 20 grader, da det også er med til både at holde fugt og husstøvmider væk. Du skal dog særligt være opmærksom på at luftfugtigheden stiger i boligen, når du laver mad, tager bad eller vasker dit gulv, hvorfor det skaber et behov for ekstra udluftning.

Hvis du oplever en del problemer med luftfugtighed eller bor i et gammelt hus, hvor der generelt er et dårligt klima, så er det en rigtig god idé at anskaffe sig en affugter. Den kan nemlig klare at trække vandet ud af luften, så du dermed opnår en luftfugtighed, der befinder sig på et niveau, der holder husstøvmider væk.

Og hvad er husstøvmider helt præcist?

Du kan ikke se en husstøvmide med det blotte øje. Det er nemlig et meget lille dyr, der har en størrelse, der lyder på blot 0,1 mm. til 0,6 mm. Derfor er de også at finde i langt de fleste hjem, men er dog især glade for at være i varme og fugtige omgivelser. Deres foretrukne kost er hudskæl fra mennesker, som vi alle afgiver.

Det er også derfor, de trives særligt godt i sengen, da der er gode vilkår for dem her. Der er både varmt, fugtigt og der er fyldt med hudskæl. Det er også derfor, det er en god idé at skifte dit sengetøj hver fjortende dag. Når du skifter det ud, så skal du vaske dit tidligere sengetøj ved 60 grader, så husstøvmiderne dør.

En husstøvmide har dog også brug for fugt, hvis de skal leve. Derfor vil den ganske enkelt gå hen og dø, hvis luftfugtigheden i lokalet lyder på under 45 procent. Husstøvmider lever i mellem tre og fem måneder, men i løbet af den tid, kan en hun faktisk nå at lægge mellem 40 og 80 æg, hvorfor de også spreder sig hurtigt.

Det er med til at give allergi, er ikke husstøvmider i sig selv. De er nemlig hverken i stand til at bide eller overføre sygdomme. Det der kan være med til at skabe allergi er derimod enzymer i husstøvmidernes afføring, da disse faktisk er allergifremkaldende. Derfor er det også noget, du skal være opmærksom på.

Der er flere symptomer på dette, men det er særligt noget, der kommer til udtryk i form af problemer med luftvejene, alment. ubehag, løbende næse såvel som både røde og kløende øjne. Luftfugtigheden vil svinge fra årstid til årstid, men den er højest om vinteren, hvor der også er størst problemer med husstøvmider.

 

Fugt i hjemmet kan også give skimmelsvamp

Det er ikke kun husstøvmider, det kan give problemer med, hvis der er for meget fugt i dit hjem. Der er også andre ulemper ved at have meget fugt eller ved at have en høj luftfugtighed i dit hjem. Én af dem, der kan gøre mest skade, er skimmelsvamp, der får bedre levevilkår i et hjem, hvor luftfugtigheden er alt for høj.

Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at man kan gøre en del ting selv, for at undgå dette. På lige fod med at bekæmpe husstøvmider, så er det også muligt at bekæmpe skimmelsvamp. Det kan du blandt andet gøre ved jævnligt at lufte ud, holde en jævn temperatur og dertil sørge for at gøre rent med jævne mellemrum.

Alt dette er noget, der er med til at holde luftfugtigheden nede. Det er især når man laver mad eller taget et bad, at du vil opleve at luftfugtigheden begynder at stige indendørs. Derfor er det også vigtigt, at du ikke går ned på udluftning i hjemmet – det gør sig også gældende om vinteren, hvor det kan være en kende koldt.

Du bør til hver en tid stræbe efter at holde en luftfugtighed i dit hjem på ca. 45%. Hvis du har problemer med at holde dette niveau ved at lufte ud, så er det en god idé at du sørger for at anskaffe dig en affugter. En sådan maskine kan blot tændes og placeres strategisk i dit hjem, hvorefter den nedbringer luftfugtigheden.

Det skal dog gøres klart at det ikke er alle mennesker, der reagerer på de sundhedsskadelige stoffer, der er at finde i skimmelsvamp, men dem, der gør, vil dog kunne mærke alle eller nogle af de symptomer, der er nævnt tidligere. Det er hovedpine, alment ubehag, træthed, svimmelhed, tilstoppet næse og irriterede øjne.

Det er dog ikke det eneste. Hvis der er meget skimmelsvamp i dit hjem, så er det faktisk noget, der kan have værre følger end ovenstående. I værste fald er det nemlig noget, der også kan føre til udvikling af astma. Det er derfor også særdeles vigtigt, at det ikke er noget, du undervurderer, hvorfor en god luftfugtighed er vigtig.

Hvad er skimmelsvamp helt præcist?

Skimmelsvamp er skidt af flere årsager. Det er dog i høj grad som følge af, at det er farligt for helbredet, da det frigiver stoffer, som nogle reagerer negativt på. Det er bl.a. noget, der tæller mikropartikler, glukaner, mykotoksiner og mugtlugt-fremkaldende stoffer. Fælles for alle disse er, at de kan være skadelige for dig.

Mikropartikler er allergener og er derfor også de stoffer, som man som allergiker vil reagere på. Her er tale om proteiner, der befinder sig inde i skimmelsvampen, som oprindeligt stammer fra sporerne. Det er noget, der bliver afgivet, og som kan have indvirkning på dig, uanset hvor stor en mængde skimmelsvamp, der er.

Glukaner er derimod noget, der findes inde i skimmelsvampens cellevæg. Det er dog ikke noget, du behøver at være decideret allergiker, for at reagere på disse. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er noget, du mærker noget til, så vil det komme til udtryk i form af irritation i luftveje, næse og øjne samt hoste og træthed.

Du finder dog også mykotoksiner i skimmelsvamp. Det er de giftstoffer, der udskilles af skimmelsvamp, når den vokser. Det er en form for overlevelsesmekanisme, da det er med til at sætte en stopper for væksten af andre mulige bakterier og svampe, som begynder at kunne findes i nærheden af, hvor skimmelsvamp vokser.

Mugtlugt er selvfølgelig en særlig form for lugt. Det er noget, man normalt vil kunne lægge mærke til med lugtesansen, hvis der er skimmelsvamp i dit hjem. Det er en lugt, der stammer fra organiske stoffer i skimmelsvampen. Som navnet også antyder, så er det en lugt, der er muggent og jordslået – og ubehagelig.

Det skal dog gøres klart, at det ikke er en lugt, der er farlig i sig selv. Hvis du kan lugte det, så bør det dog stadig med til at skabe en form for bekymring, da det betyder at der er skimmelsvamp i dit hjem. Der er dog én god ting ved lugten, og det er at du kan bruge den til at finde frem til de steder, hvor der er skimmelsvamp.

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

Det er ikke altid, at det er nemt at se, om ens bolig er ramt af skimmel. Som der også er givet udtryk for herover, så vil det dog enten lugte mugagtigt eller vil kunne ses i form af enten skjolder eller misfarvninger. Hvis der er skjolder på dine vægge, så vil de enten være i nuancer sort, grå, hvid eller rød på dine vægge.

Det kan være en god idé at lade andre personer lugte eller se efter, for lugte kan man hurtigt vænne sig selv til, hvis man bor i den bolig, der er udsat for skimmel. Det kan også være usynligt, hvis der er tale om en form for skimmel, der vokser under tapet eller på loftet. Derfor bør man også altid sørge for at gå efter lugten.

Det skal dog gøres klart, at det ofte er noget, der vokser på fugtige materialer møbler, tekstiler, tapet, gipsplader eller malerier og billeder. Det er ofte også noget, du kan finde i din kælder, på dit badeværelse eller i dit køkken. Det betyder, at det i høj grad er et i rum, hvor luftfugtigheden kan blive høj, at det findes.

Hvis du opdager at dit hjem er blevet angrebet af skimmelsvamp, så er du nødt til at komme det til livs hurtigst muligt. Det kan du gøre på flere måder. Du kan enten forsøge at gøre det selv ved hjælp af Rodalon. Har du ikke succes med det, så kan du i stedet vælge at indhente professionel hjælp til at løse dit problem.

Sådan kan du undgå fugt i din bolig

Hvis du oplever en stor mængde fugt i din bolig, så er der flere ting, du selv kan gøre for at afhjælpe dette. Du kan selvfølgelig vælge at investere i en affugter, men der er dog også flere andre ting, du kan gøre, som er mere simple. En række af de ting, du kan gøre for at undgå i din bolig, bliver beskrevet detaljeret herunder.

Tør altid dit vasketøj udendørs

Det er ikke alle, der er klar over det, men vasketøj er faktisk én af de hyppigste årsager til et fugtigt indeklima. En tøjvask på mellem 4 og 6 kilo tøj, afgiver normalt op til 2,5 liter vand. Det bliver hængende i din bolig i form af fugt. Det er endda noget, der kan udgøre en helbredsfare – særligt for allergikere og folk med astma.

De ca. to liter fugt, der bliver frigivet fra vådt vasketøj, giver husstøvmider rigtig gode vilkår, og det vil få antallet af dem til at vokse. I sidste ende kan det også øge risikoen for mug og skimmel. Skal du tørre tøj indendørs, så skal det ske i et rum med varme og ventilation. Hold også døren til dette rum lukket imens.

Derfor er der også op til flere fordele ved at tørre dit tøj udenfor, fremfor at gøre det indenfor. Ikke nok med, at du kan sikre, at der ikke opstår fugt i din bolig, så kan du tilmed også sikre, at du sparer penge på din strømregning ved ikke at benytte dig af din tørretumbler. Derfor bør du også altid tørre dit tøj udenfor.

Luft ud

Det bedste du kan gøre for at sikre et godt klima i dit hjem, er at lufte ud. I dag tilbringer vi op mod 90% af vores tid indendørs og det sker ofte i et dårligt indeklima. Både stearinlys, madlavning, rygning, lange brusebade og partikler fra plast og elektronik er med til at reducere kvaliteten af indeklimaet i vores bolig.

Hvis du bor i et nyt hus, så vil det være mere energieffektivt og godt isoleret, og det er med til at bidrage til et dårligt indeklima. Der opstår ganske enkelt en konflikt mellem at spare energi og et godt indeklima. Derfor er det også uhyre vigtigt, at du selv sørger for at lufte ud med jævne mellemrum, så du får frisk luft ind.

Hvis du ikke sørger for at lufte ud, så kommer der ingen ny luft ind i din bolig. Hvis du ikke gør det, så kommer der ingen ny luft ind i din bolig og du vil ikke kunne få fugt ud af dit hjem. Derfor skal der ikke være nogen tvivl om at det er særdeles vigtigt. Heldigvis er det ikke svært at åbne nogle vinduer og døre i din bolig.

Selvom det er så simpelt at få luftet ud, så er der – desværre – mange, der glemmer det. Det kan være, at de har en travl hverdag, hvor de er tidligt afsted og sent hjemme. Er det tilfældet, så bør man sørge for at lufte ud som det første, når man kommer hjem. Det giver også et markant bedre indeklima i din bolig.

Hold altid øje med luftfugtigheden i din bolig

Luftfugtighed er et mål for, hvor meget vanddamp, der er i luften. Det er vanskeligt at sige præcist hvilket niveau, der er det bedste, men hvis der er tale om en lav luftfugtighed, så kan det medføre store gener. En høj luftfugtighed kan dog også være et problem. Derfor skal man sørge for at finde det bedst mulige niveau.

En høj luftfugtighed kan medføre en lang række alvorlige ting. Det er blandt andet noget, der inkluderer alvorlige ting såsom skimmelsvamp og fugtskader. Det er dog ikke kun boligen, der kan tage skade af det, da det faktisk også er noget, der kan resultere i hovedpine og allergi hos de beboere, der er bosiddende i boligen.

Der er op til flere ting, der er vigtige ved din luftfugtighed, men den må dog hverken være for høj eller for lav. Derfor er det også uhyre vigtigt, at du sørger for at handle hurtigt, hvis du oplever en eller flere af de ting, der er blevet beskrevet herunder:

  • Hvis der er mere end 2 centimeter dug på indersiden af dine termoruder i boligen.
  • Hvis du oplever at bundlisterne på vinduerne er blevet fugtige eller tilmed misfarvede.
  • Hvis tapet i din bolig begynder at sidde løst eller at der er maling, der skaller af dine vægge.
  • Hvis der er begyndt at lugte af mug eller der er opstået en indelukket lugt i din bolig.

Hvis du oplever at der er fugt i din bolig, så kan du i langt de fleste tilfælde rette op på problemet ved at lufte mere ud. For at sikre at der bliver luftet nok ud, så bør du gøre det min. tre gange om dagen. I nogle hjem kan det dog være nødvendigt at installere en form for ventilationssystem, for at sikre et godt indeklima.

Et sådant ventilationssystem er nemlig med til at sørge for at der automatisk er et skifte i hjemmets luft flere gange om dagen. Hvis du har haft en vandskade i din bolig, så er der en helt naturlig risiko for fugt, og her bør du derfor gøre brug af en affugter, indtil du igen har opnået en normal luftfugtighed i hele din bolig.

Testkilder

Som der også er givet udtryk for i introduktionen til denne artikel, så har vi ikke selv testes de affugtere, der er beskrevet herover. Vi har i stedet benyttet os af en række kilder, som danner grundlaget for udvælgelsen af de enkelte modeller. En række af de kilder, vi har benyttet os af til dette formål, er beskrevet herunder.

Villalivet

Villalivet er et svensk boligmagasin, der har lavet en test af affugtere til privat brug. De har dog ikke selv stået for at udføre testen, men har derimod overladt denne del af det til SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, mens de selv har stået formidlingen af de testresultater, der er kommet frem til i forbindelse med testen.

I testen er der blevet kigget nærmere på følgende seks modeller: Woods ED-50, Woods MRD-20, Mitsubishi Electric MJ-E14CG, Mill TG10B, Meaco 20L Platinum og Sandström SDH20L13E. Der er blevet taget afsæt i de samme kriterier ved test af samtlige af de seks modeller. Det er følgende kriterier, der har været i fokus:

  • Affugtningskapacitet
  • Energiforbrug
  • Affugtningseffektivitet pr. kWh
  • Lydniveau
  • Brugervenlighed

Den endelige vinder af deres test blev Woods ED-50. Den er kåret som vinder, da den ganske enkelt var overlegen på alle punkter, men dog særligt i forhold til effektivitet og kapacitet, hvor den er langt bedre end de øvrige modeller. Hvis du selv ønsker at læse hele testen, så kan det gøres gratis ved at følge dette link.

Dinside

Dinside er en uafhængig norsk avis, der også har lavet en test af en række affugtere. Mere specifikt, så har de taget et nærmere kig på hele 11 forskellige affugtere, hvorfor der er tale om en særdeles omfattende test, der kan give dig et godt indblik i markedet. Derfor er det også en rigtig god test at læse, inden dit køb.

De 11 modeller er blevet testet med fokus på de samme kriterier, for at sikre en ensartet bedømmelse og vurdering af samtlige modeller. Det giver ligeledes et mere korrekt billede af markedet som helhed og hvad der får de enkelte modeller til at skille sig ud. De kriterier, der har været i fokus, er de følgende parametre:

  • Kapacitet
  • Brugervenlighed
  • Effektivitet

Da det er en stor og omfattende test, så er der også kommet frem til rigtig mange forskellige ting. Testen afslørede dog særligt, at der er en stor forskel mellem sammenhængen mellem effektivitet og energiforbrug, som de enkelte modeller kan præstere, hvorfor det er noget, du skal sørge for at være opmærksom på.

Der er ikke blevet kåret en reel testvinder af den store test hos Dinside, men de har dog valgt at fremhæve både Stadler Form Albert og Ahlsell/KCC 16 AJ som værende gode køb, da begge modeller er i stand til at præstere en rigtig god sammenhæng mellem effektivitet og energiforbrug. Derfor anbefales begge modeller.

Hele artiklen og vurderingen af de enkelte modeller er gratis tilgængelig på deres hjemmeside. Hvis du gerne selv vil læse hele artiklen, så klik her, hvor du bliver sendt direkte ind til testen. I artiklen har de desuden lavet en tabel, hvor de sammenligner de enkelte modeller med afsæt i de kriterier, der er nævnt længere oppe.

De Svenske Energimyndigheder

De Svenske Energimyndigheder (der på svensk hedder Energimyndigheten) har også udført og publiceret en test af en række forskellige affugtere. Også i denne test er det Stadler Form Albert og Ahlsell/KCC 16 AJ, der klarer sig bedst, da der har været fokus på stort set de samme kriterier ved test af de enkelte modeller.

Som der også er givet udtryk for herover, så har der været fokus på de samme kriterier ved test af hver af de modeller, der er blevet testet. Faktisk er der blevet testet intet mindre end 11 forskellige modeller, hvorfor der altså er tale om en meget omfattende test. I denne test er det følgende kriterier, der har været i fokus:

  • Effektivitet
  • Kapacitet
  • Brugervenlighed

Effektivitet og kapacitet er naturligvis målt i forhold til dens evne til at affugte, hvor hurtigt den kan gøre, og hvor meget strøm, det kræver. Brugervenligheden er derimod blevet set i forhold til hvor nemt det har været at komme i gang med at bruge og betjene selve maskinen, tømme dens kondensbeholder og skifte filter.

Hele testen ligger offentligt tilgængeligt hos De Svenske Energimyndigheder, hvorfor du selvfølgelig har mulighed for at læse den på egen hånd, hvis dette ønskes. Der er udført og beskrevet en meget dybdegående vurdering af hver af de 11 modeller, hvilket indikerer, at den har været omfattende. Du kan læse den her.

Klikk

Klikk.no er en norsk forbrugerside, der hvert år foretager hundredevis af forbrugertests. Blandt disse tests har de blandt andet lavet en omfattende test af en række forskellige affugtere til private hjem. Mere specifikt, så er det faktisk intet mindre end ni forskellige modeller, der har undergået en omfattende test hos Klikk.no.

De udvalgte modeller varierer på baggrund af flere forskellige parametre. Det er blandt andet noget, der gør sig gældende for priserne, der varierer fra 1.350 norske kroner og op til 5.000 norske kroner. Det svarer til et sted mellem cirka 1.030 danske kroner og 3.820 danske kroner. De adskiller sig også på flere andre punkter.

På lige fod med de øvrige tests, der er blevet brugt som kilde i denne artikel, så har der hos Klikk.no også været fokus på en række specifikke parametre, når de har testet de ni forskellige modeller. Derfor er der også garanti for, at hver af de ni modeller er blevet testet på ensartet vis. De omtalte kriterier er følgende:

  • Kapacitet
  • Brugervenlighed
  • Strømforbrug

Testen vinder endte med at blive Meaco 20L Platinum, der har scoret gode karakter i hver af de tre områder. Den vinder dog specielt som følge af at den havde det laveste strømforbrug målt mod kapacitet, mens den tilmed også havde den bedste kapacitet af alle. Vil du selv læse hele testen, så kan det ske gratis lige her.

Produkterne i artiklen er ikke testet af Forbruger-guide.dk, men vi har derimod set på andre tests på internettet og derved samlet produkter.

5/5 - (1 vote)

Vakuumpakker Test

Previous article

Sådan kan du komme 100 % i mål med sommerrenoveringen

Next article

Comments