Sundhed og fitness

Romaskine Test

0

En romaskine er en strålende træningsmaskine. Den muliggør træning af hele kroppen i én træningssession. Når du træner på en romaskine, formår du både at opbygge muskelmasse og forbrænde en stor mængde kalorier.

Du finder et stort udvalg af romaskiner til hjemmebrug på det danske marked. Er du ikke erfaren inden for området, kan det være svært at udvælge den rette romaskine. Heldigvis får du hjælp til dette i denne artikel.

Hvad skal jeg holde øje med, når du køber en romaskine? Mange ting. Det er derfor, det er svært at vælge den rette og sikre, at du får værdi for hver krone, du investerer. Brug derfor denne test til at udvælge den bedste romaskine.

Abilica WinRower 2.0

Abilica WinRower 2.0

Forhandler Pris Information
3.995 DKK Se produkt

WinRower er én af de mest populære romaskiner fra Abilica. Denne maskine er dog kommet i en ny og forbedret version. Opgraderingen er af en kaliber, der gør, at det er markedets bedste romaskine i denne prisklasse. WinRower 2.0 er en kraftig romaskine med en fysisk størrelse, der er tilpasset det skandinaviske marked.

Maskinen er udstyret med en glideskinne i aluminium, der garanteret en stillegående og komfortabel bevægelse. Selve justeringen af den magnetbaserede modstand foregår på elektronisk vis. Det sker på simpel vis ved hjælp af den integrerede computer, der også byder på 12 præinstallerede programmer.

Mulighed for tilslutning af pulsbælte

Den integrerede computer giver mulighed for tilkobling af pulsbælte. Det muliggør træning i den ønskede pulszone. Samtidig er det også ideelt i forbindelse med optimering af din træning. I romaskinen er der indbygget en modtager for trådløse pulssignaler, der betyder, at du altid har fuld kontrol over træningsintensiteten – uanset dit niveau.

Abilica WinRower 2.0 giver – trods sin lave pris – adgang til en længere række informationer og funktioner i computeren. Det inkluderer blandt andet følgende rotag pr. minut, distance opgjort i meter, tid, rotag i alt, kalorieforbrænding samt valg af niveau. Den elektroniske magnetmodstand kan justeres i hele 16 niveauer.

Specifikationer:

  • Vægt: 33 kg.
  • Mål: L: 222 cm. x B: 51 cm. x H: 98 cm.
  • Mål (sammenfoldet): L: 80 cm. x B: 51 cm. H: 145 cm.
  • personhøjde: 198 cm.
  • personvægt: 130 kg.
  • Træningsprogrammer: 12
  • Modstandsniveauer: 16

Masterfit TP900

Masterfit TP900

Forhandler Pris Information
5.999 DKK Se produkt

Romaskine med kraftig og stabil konstruktion, der er udviklet til hyppig og intens brug. Derfor kan den bruges i alt fra virksomhedens motionsrum til private hjem. Den er udstyret med et luftbaseret modstandssystem. Hvorvidt dette er at foretrække er en smagssag. Derfor er det en personlig vurdering, du selv skal gøre dig i overvejelsesfasen.

Du kan frit vælge mellem ni modstandsniveauer. Dette giver dig rig mulighed for at tilpasse din træning, så den harmonerer med netop de præferencer, du har. Romaskinen er derfor i stand til at give enhver et udfordrende træningspas. Maskinens kædetræk giver et særdeles jævnt og kraftigt træk gennem hele din træningssession.

Kan skilles ad på midten

Det er muligt at skille romaskinen ad på midten. Det betyder, du kan dele den i to, så det er nemt og praktisk at opbevare den. Samtidig bør det understreges, at kvaliteten kan mærkes i hvert rotag. Computeren giver dig en lang række muligheder og viser ikke blot data om dit træningspas – selvom den selvfølgelig også gør netop dette.

Hvad der dog er særligt interessant ved denne romaskine er, at den integrerede computer giver dig mulighed for at opsætte ønskede mål for din træning. Du kan vælge mellem ønsket afstand, kalorieforbrug eller tid. Du kan også vælge et spil, som kan gøre det nemmere at opretholde motivationen, hvilket er blevet stort inden for fitnessmaskiner.

Specifikationer:

  • Vægt: 40 kg.
  • Mål: L: 240 cm. x B: 62 cm. x H: 90 cm.
  • personvægt: 150 kg.
  • Modstandsniveauer: 9

BH Rower AQUO DUAL

https://apuls.dk/traeningsmaskiner/romaskine/bh-rower-aquo-dual-romaskine

Forhandler Pris Information
4.749 DKK Se produkt

En romaskine med god stabilitet og magnetisk modstand. BH Rower AQUO DUAL er et godt bevis på, at en fremragende romaskine til hjemmebrug ikke nødvendigvis behøver at koste en formue. Derfor er du også garantere, at det er en maskine, der kan give en effektiv træning af hele kroppen i eget hjem – og endda på relativt kort tid.

Som følge af den solide konstruktion og valget af robuste materialer, kan den håndtere en brugervægt på op til 120 kg. Derfor er det en romaskine, der kan bruges af de fleste. Ét af de mest imponerende aspekter ved AQUO DUAL er, at de har formået at holde vægten i bund, på trods af dens solide konstruktion. Samlet vejer den blot 25,5 kg.

Kompatibel med Bluetooth

Hvis du er teknologisk anlagt og elsker at dine enheder er forbundet, så er BH Rower AQUO DUAL noget for dig. Den er nemlig kompatibel med Bluetooth, så du kan forbinde din smartphone. Det giver dig mulighed for at styre dine brugerprofiler, synkronisere data fra den integrerede computer til dine foretrukne applikationer og meget andet.

Endvidere, så er der også mulighed for pulsmåling via pulsbælte. Det foregår via en applikation på din smartphone og er et tilkøb. Romaskinen tilbyder selvfølgelig også oprettelse af forskellige brugerprofiler, så hele familien kan bruge den. Det understreges af, at du frit kan indstille den til ét af de 8 forskellige modstandsniveauer på enkel vis.

Specifikationer:

  • Vægt: 25,5 kg.
  • Mål: L: 179 cm. x B: 50 cm. x H: 53 cm.
  • Mål (sammenfoldet): L: 92 cm. x B: 51 cm. H: 112 cm.
  • personvægt: 120 kg.
  • Svinghjul: 5,5 kg.
  • Modstandsniveauer: 8

First Degree Fitness Apollo Plus

First Degree Fitness Apollo Plus

Forhandler Pris Information
8.495 DKK Se produkt

Apollo Plus er en ny og forbedret udgave af den forhenværende Apollo Hybrid AR Rower. Den byder bl.a. på et nyt design og kraftigere modstand. Det ændrer dog ikke på, at der fortsat er tale om en elegant og stabil romaskine, hvis konstruktion ikke blot er robust, men også nydelig at se på. Det skyldes kombinationen af stål og lyst asketræ.

Du kan nemt ændre modstandsniveauet. Det foregår ved hjælp af drejeknappen på tanken, hvor du kan vælge mellem fire forskellige niveauer. Derfor er det nemt at tilpasse din træning, afhængigt af dine ønsker til intensitet. På den nye udgave, kan du opnå 15% hårdere modstand end den forhenværende model og øvrige modeller fra First Degree Fitness.

Udviklet i samarbejde med professionelle roere

Hele sortimentet af romaskiner fra First Degree Fitness er udviklet i samarbejde med professionelle roere – og derfor gælder det naturligvis også for Apollo Plus. Derfor er du garanteret, at disse romaskiner leverer fornemmelsen, synet og lyden af roning på vand. Det gør det til en oplevelse i sig selv at ro på en Apollo Plus fra First Degree Fitness.

Ikke nok med, at den kan træne hele din krop i ét træningspas, så ser den også godt ud i hjemmet. Maskinen er nemlig designet med henblik på, at den skal harmonere med den øvrige indretning i hjemmet. Den er tilmed udstyret med hjul i den ene ende, så du kan stille den lodret op, når den ikke bruges. Dermed optager den ikke unødig plads.

Kompatibel med NetAthlon 2 XF Rowers

Du kan endda tilkoble Apollo Plus til en computer. Det gøres via USB-stikket, der er placeret forrest på maskinen. Dette giver dig mulighed for at benytte programmet NetAthlon 2 XF Rowers. Her kan du enten træne selv eller ro mod andre i 3D-animeret miljø. De fleste synes dog, det er sjovest og mest motiverende at konkurrere mod andre.

Ved købet af en Apollo Plus, medfølger fire klortabletter. De bruges til vedligeholdelse af maskinens vandtank. Det anbefales at du skifter vandet og klortabletten én gang hvert halve år.

Specifikationer:

  • Vægt: 33 kg.
  • Mål: L: 213 cm. x B: 55 cm. x H: 54 cm.
  • Mål (sammenfoldet): L: 54 cm. x B: 55 cm. x H: 213 cm.
  • personvægt: 150 kg.
  • Siddehøjde: 33 cm.
  • Garanti: 2 år

Concept2 Model D PM5

https://apuls.dk/traeningsmaskiner/romaskine/concept2-d-pm5-sort-romaskine

 

Forhandler Pris Information
9.499 DKK Se produkt
8.295 DKK Se produkt

Romaskinerne fra Concept2 betragtes som værende de bedste i verden. De kan bryste sig af en imponerende holdbarhed og funktionalitet, der overgår alle andre på markedet. Forskellen på denne model og øvrige modeller i deres sortiment er, at den er udstyret med en PM5-computer, som er en ny og forbedret computer.

Der findes også modeller fra Concept2, der er udstyret med hhv. PM3- og PM4-computere. Der er dog nogle markante forskelle mellem disse og PM5-computeren. Den byder blandt andet på trådløst tilkobling af et pulsbælte. Et pulsbælte medfølger dog ikke, hvorfor det er et særskilt tilkøb, du selv skal gøre dig, hvis du ønsker at måle din puls.

Selvgenererende romaskine uden strømbehov

Maskinen er 100% selvgenererende. Det vil sige, den selv producerer den strøm, den har brug for. Der er indbygget et batteri i maskinen, som lades op, når maskinen er i brug. Derfor skal du hverken være bekymret for strømforbrug eller løse ledninger. I stedet kan den placeres frit, samtidig med, at den er omkostningsfri at holde i gang.

Dertil kan en PM5-enhed forbindes til andre PM5-enheder. Det kan gøres såvel trådløst som kabel. Er det en maskine, der skal bruges i eget hjem, har det ikke megen relevans. Skal den bruges i kommerciel sammenhæng, i en forening eller på en arbejdsplads, så er det en anden sag. Det betyder nemlig, at brugerne nemt kan konkurrere mod hinanden.

Gratis opdatering takket være ANT+

Som følge af ANT+, der er en særlig teknologi, kan PM5-enheden opdateres gratis. Det betyder, du kan gratis kan downloade nye spil og funktioner, når de frigives. Det er én af de klare fordele ved Concept2 Model D PM5, da det dermed ikke blot er selve romaskinen, der har en livslang levetid, men også den integrerede computer.

På skærmen kan du få vist en lang række data. Det inkluderer bl.a. tid, distance, hastighed, pace, forbrændte kalorier samt watt. Samtidig kan du frit vælge mellem fem forskellige opsætninger og displays. Der medfølger også et LogCard, der gør det legende let at flytte træningsresultater mellem flere Concept2-maskiner eller overføre dem til en PC.

Specifikationer:

  • Vægt: 26 kg.
  • Mål: L: 240 cm. x B: 61 cm. x H: 90 cm.
  • Mål (sammenfoldet): L: 84 cm. x B: 64 cm. x H: 135 cm.
  • personvægt: 226 kg.
  • Modstandsniveauer: 10
  • Sædehøjde: 35 cm.

Kettler Axos Rower

https://apuls.dk/traeningsmaskiner/romaskine/kettler-axos-rower-romaskine

 

Forhandler Pris Information
 3.999 DKK Se produkt

Hvis du gerne vil have en romaskine, der ikke koster en formue, så er Axos Rower fra Kettler et oplagt bud. Der er tale om en relativt simpel romaskine, der kan bruges af enhver. På maskinen er der monteret en computer, der viser dig al relevant data om din træningssession, hvilket blandt andet inkluderer tid, antal rotag, distance, kalorieforbrug osv.

Den byder desuden på hele otte forskellige modstandsniveauer. Du kan derfor frit indstille maskinen til et niveau, der passer til din form og ønsker om intensiteten af dit træningspas. Maskinen er desuden solidt bygget og er udviklet med magnetisk modstand. Ikke alle foretrækker dette, men det er et faktum, at denne modstandstype forlænger levetiden.

Giver dig en realistisk følelse

Hvis det er vigtigt, du får en realistisk følelse af, at ro på vandet, så vil Axos Rower falde i din smag. Den er udviklet med et nøje fokus på netop dette. Det er bl.a. derfor, den er udstyret med et svinghjul på 4 kg. Vægten af dette, vil give dig en følelse af, at du trækker årene gennem vandet i en kajak – dog ikke helt så naturtro en følelse som vandmodstand.

Størrelsen er relativt fornuftig. Den måler 219 cm. i længden, 56 cm. i bredden og 94 cm. i højden. Det er dog ikke dét, der er imponerende. Det imponerende består derimod i, at den kan foldes sammen og derfor kan fylde mindre end dette i hjørnet af et værelse. Samtidig har den en maksimal personvægt på 130 kg., så de fleste kan bruge den.

Specifikationer:

  • Modstandsniveauer: 8
  • Mål: L: 219 cm. x B: 56 cm. x H: 94 cm.
  • Mål (sammenfoldet): L: 102 cm. x B: 56 cm. x H: 139 cm.
  • personvægt: 130 kg.
  • Bremsesystem: Magnet

Abilica AtlanticRower

Abilica AtlanticRower

Forhandler Pris Information
5.495 DKK Se produkt

Denne romaskine fra Abilica er udviklet specifikt med henblik på, at give dig en følelse af at ro på vandet. Derfor er den selvfølgelig også udstyret med en vandtank, så der kan leveres en reel vandmodstand, når du bruger maskinen. Al modstand skabes derfor også i vandtanken og kan udelukkende justeres ved at fjerne eller tilføje vand.

Når du trækker i håndtaget, kan du mærke følelsen af, at trække gennem vandet. Dertil vil du også kunne høre den unikke lyd af vandet, der trækkes rundt i tanken. Det er relativt nemt at øge intensiteten, da dette blot gøres ved at trække hårdere. Des højere intensitet, du ror med, des hårdere bliver trækket nemlig.

Integreret computer med basal data

Der er selvfølgelig integreret en computer, der viser den basale data under dit træningspas. Du kan til hver en tid få vist data såsom tid, distance, estimeret kalorieforbrug, rotag osv. På baggrund af maskinens lave pris, er der dog funktioner, der er sparet væk. Eksempelvis er der ingen mulighed for tilkobling af din smartphone via Bluetooth.

Når din Abilica AtlanticRower ikke er i brug, kan den blot tippes på højkant. Det vil betyde, den ikke optager nær så meget plads i rummet. I og med, at det er en maskine med vandtank, skal du skifte vandet min. to gange om året. Du skal desuden tilføje en klortablet, når vandet skiftes, da denne sikrer, at der ikke opstår diverse urenheder i vandet.

Specifikationer:

  • Vægt: 38 kg.
  • personvægt: 130 kg.
  • Mål: L: 211 cm. x B: 50 cm. x H: 83 cm.
  • Bremsesystem: Vand

ODIN R9

ODIN R9

Forhandler Pris Information
7.399 DKK Se produkt

Vil du ikke gå på kompromis med dit valg af romaskine? Vil du sikre, du har noget af det bedste, markedet har at tilbyde? I så fald bør du kaste et blik på ODIN R9. Her får du en gennemført romaskine med kombineret luft- og magnetmodstand, som er én af de bedste kombinationer, du kan få. Det garantere en både komfortabel og intens træning.

Den byder på et kraftigt stel udstyret med en bagskinne i aluminium. Derfor kan den garantere en max. personvægt på 150 kg. Det giver samtidig en vis stabilitet til maskinen, som de fleste brugere sætter stor pris på. Når du træner ved en høj intensitet, så er det særligt fordelagtigt, at maskinen giver en følelse af stabilitet og robusthed.

Stor computer med tydelig visning

ODIN har selvfølgelig udstyret deres R9-romaskine med en stor computer, der tydeligt viser al relevant data. Det gør din træning mere komfortabel. Træner du på en romaskine, vil du typisk målrette din træning efter en given tid eller distance. Derfor er det rart, at du får vist denne data på tydelig vis, når du bruger din ODIN R9 til at motionere.

Det er også værd at bide mærke i, at det er en maskine, der nemt kan foldes sammen og flyttes rundt uden det store besvær. Den er nemlig blevet udstyret med transporthjul, så du kan rulle den rundt i hjemmet. Det er en klar fordel, hvis du ønsker at træne foran dit TV i stuen, men normalvis opbevarer romaskinen i et andet, særskilt lokale.

Specifikationer:

  • Vægt: 34,5 kg.
  • personvægt: 150 kg.
  • Mål: L: 230 cm. x B: 54 cm. x H: 107 cm.
  • Mål (sammenfoldet): L: 90 cm. x B: 54 cm. x H: 107 cm.
  • Modstandsniveauer: 8
  • Bremsesystem: Luft- og magnet

Tunturi Endurance R80

Tunturi Endurance R80

Forhandler Pris Information
11.999 DKK Se produkt

Tunturi Endurance R80 er en romaskine med vandmodstand. Det betyder, du ikke blot kan nyde lyden af vand, der trækkes rundt i tanken, men du vil også opleve en realistisk modstand, som befandt du dig på det åbne hav. Ét af de mest unikke ved maskinen er, at selvom den benytter vand, kan den stadig justeres i modstandsniveau.

Med denne romaskine er du derfor altid garanteret en effektiv træning. Endvidere, så er det ikke nødvendigt at fylde eller udskifte vandet konstant. Tværtimod, så er det kun nødvendigt at gøre én gang hvert andet år. Det er samtidig meget tydligt, hvor meget vand, der skal fyldes i. I tanken på Endurance R80 kan der nemlig være 17 liter vand.

Udstyret med stor 5,5″ LCD Mono Color-skærm

De fleste romaskiner er udstyret med en integreret computer og skærm. Det er dog langt fra dem alle, der kan bryste sig af en skærm, der er 5,5″ stor. Det kan Endurance R80 fra Tunturi dog. Den er nemlig blevet udstyret med en 5,5” stor LCD Mono Color-skærm, der viser dig alle nødvendige informationer under hele din træningssession.

Du kan være helt sikker på, at det er en rigtig lækker romaskine, der – med garanti – vil give dig en god træning. Som følge af den robuste konstruktion, kan den bryste sig af en maksimal personvægt, der lyder på 165 kg. Det er én af de højeste personvægte på markedet. Det er dog særligt imponerende taget maskinens egen vægt på 32 kg. i betragtning.

Specifikationer:

  • Vægt: 32 kg.
  • personvægt: 165 kg.
  • Mål: L: 217 cm. x B: 51 cm. x H: 52 cm.
  • Modstandsniveauer: 4
  • Træningsprogrammer 1
  • Bremsesystem: Vand

First Degree Fitness Viking 3 Plus

First Degree Fitness Viking 3 Plus

 

Forhandler Pris Information
12.495 DKK Se produkt
12.495 DKK Se produkt

Viking 3 Plus er en ny og forbedret udgave af den tidligere Viking 3 AR Rower. Det er en romaskine, der kombinerer funktionalitet og design på pragtfuld vis. Den innovative vandmodstand garanterer en naturtro oplevelse, hvor du har følelsen af, at ro på vandet. Maskinen er oven i købet også bygget i flot mørklakeret asketræ og kan sagtens stå fremme.

I og med, at det er en maskine, der anvender vand som modstand, så får du den tætteste følelse af, at ro på vandet. Du får dertil også et jævnt og naturligt træk, der kombineres med en behagelig lyd af vandskvulp i tanken. Du kan nemt og enkelt justere modstanden oven på tanken. Husk også på, at des mere intensitet, du lægger i rotagene, des højere modstand får du.

Behageligt sæde og justerbare fodplader

Det er vigtigt at komforten er i højsædet, når du træner på en romaskine. Derfor er Viking 3 Plus udstyret med et behageligt sæde og justerbare fodplader. De er nemlig med til at garantere den optimale position. Den robuste rem glider blødt, og de ergonomisk formede håndtag garanterer dig et godt greb.

Den øverste ramme over vandbeholderen er lavet af ét stykke formet træ. Der er ingen skruer eller samlinger, der skal holdes på plads, hvilket garanterer dig maksimal stabilitet. Resten af maskinen byder desuden også på et minimum af skruer og samlinger. Derfor er du garanteret, at den er meget holdbar, hvilket dog er forventeligt til prisen.

Udstyret med multilevel-computer

Stort set alle romaskiner er udstyret med en computer. Det er dog langt fra alle, der er udstyret med en multilevel-computer som denne. Det er en computer, der kan vise et hav af data, hvilket bl.a. inkluderer tid, distance, tag pr. minut, watt, kalorier pr. time samt pulsmåling. Sidstnævnte kræver dog, at du selv tilkøber et kompatibelt pulsbælte.

Én af forskellene mellem Viking 3 Plus og Viking 3 AR Rower er, at der i håndtaget på denne model er indbygget en pulsmodtager. Derfor kan du (ved tikøb af et pulsbælte såsom Polar T31 eller Polar T34) få vist din puls direkte på skærmen. Da modtageren sidder i håndtaget, er signalet altid tæt på din krop og byder ikke på store udsving.

Indbygget Mini USB-port i computeren

Der er indbygget en Mini USB-port i computeren. Denne port giver dig et bredt spektrum af muligheder. Du kan blandt andet koble maskinen til en computer, så du kan ro i et 3D-miljø. Du kan enten ro mod andre eller alene – fælles for begge dele er, at det foregår i et virtuelt miljø, der – sammen med vandmodstanden – tilføjer til den naturtro følelse.

Med til denne romaskine fra First Degree Fitness medfølger der ligeledes fire stk. klortabletter. Det er tabletter, der bruges til vedligeholdelse. Der anbefales på kraftigste vis, at du skifter vand samt klortablet hvert halve år.

Specifikationer:

  • Mål: L: 213 cm. x B: 55 cm. x H: 54 cm.
  • personvægt: 150 kg.
  • Foldbar: Nej
  • Pulsmåling: Tilkøb af pulsbælte
  • Modstandstype: Vand

Titan Rower SR690 Air

Titan Rower SR690 Air

Forhandler Pris Information
4.069 DKK Se produkt

Denne romaskine anvender luftmodstand. Det betyder, du er garanteret at få et både behageligt og glidende træk. Af mange eksperter er det kåret som værende den bedste modstandstype til romaskiner. Derfor er Titan Rower SR690 Air også værd at overveje. Det skyldes særligt, at det er en model med luftmodstand, du kan få til en god pris.

Maskinen kan bryste sig af en høj kvalitet. Derfor er den også både stabil og robust. Det kan nemt mærkes, når du tager den i brug, da den ikke flytter sig en millimeter. Du kan desuden folde den sammen, så den fylder mindre, hvilket gør det nemmere at opbevare den i hjemmet. Det kan f.eks. være, du kan finde plads til den i et kælderlokale.

Stor LCD-skærm med relevant data

Du får vist en stor mængde relevant data på den medfølgende LCD-skærm. Det inkluderer blandt andet data såsom tid, kalorier pr. time, totalt antal kalorier og meget andet. Det hele vises på en tydelig måde, så du altid har et godt overblik over din træning. Samtidig medfører de mange data, at du nemt kan følge med i udviklingen i din træning.

Det er tydeligt at se, at Titan har haft fokus på at skabe en romaskine til det private hjem. Den er holdt i en størrelse, der er til at have med at gøre for de fleste. Den måler 222 cm. i længden, 57 cm. i bredden og 88 cm. i højden. Den vejer desuden 39,5 kg. Derfor er det en romaskine, de fleste kan finde plads til – særligt fordi den kan foldes sammen.

Specifikationer:

  • Vægt. 39,5 kg.
  • personvægt: 100 kg.
  • Mål: L: 222 cm. x B: 57 cm. x H: 88 cm.
  • Mål (sammenfoldet): L: 114 cm. x B: 50 cm. x H: 150 cm.
  • 8
  • Svinghjul: 2,4 kg.
  • Bremsesystem: Luft

Kettler Coach E

Kettler Coach E

Forhandler Pris Information
6.989 DKK Se produkt

En rigtig god romaskine, der kan bryste sig af hele 12 træningsprogrammer, Watt-funktion og meget mere. Det er én af de bedste modeller fra Kettler. Derfor er det også en populær og eftertragtet model. Den er at finde i mange danske hjem og bruges tilmed af flere atleter, som ønsker at holde deres træning ved lige på effektiv og skånsom vis.

Kettler Coach E er en avanceret romaskine, der er udstyret med en klar skærm, der viser dig al relevant data om dit træningspas. Watt-funktionen er i stand til at arbejde sammen med samtlige af de 12 træningsprogrammer, der gør det sjovere at ro. Såkaldt gamification er en stor del af udviklingen af fitnessmaskiner og Kettler er med i front.

Leveres inklusiv pulsbælte fra Polar

Der er mange, der ynder at måle deres puls, når de dyrker motion. Det kan gøres ved hjælp af et pulsur eller derimod ved hjælp af et pulsbælte. Foretrækker du sidstnævnte, så vil det være en vidunderlig nyhed for dig, at Kettler Coach E bliver leveret inklusiv et pulsbælte fra Polar. Dette bælte kan selvfølgelig også bruges med træningsprogrammerne.

Svinghjulet har en vægt, der samlet set lyder på 6 kg. Det byder samtidig på en såkaldt transmissionsratio, der lyder på 1:5. Det betyder, at det er en behagelig romaskine med et jævnt og glidende træk. Afstanden mellem sæde og fodhvilere strækker sig fra 23 cm. til 116 cm., hvorfor størrelsen af Coach E tillader de fleste at bruge den.

Specifikationer:

  • Mål: L: 206 cm. x B: 53 cm. x H: 67 cm.
  • Watt-ydelse: 25-500 W
  • Træningsprogrammer: 12
  • Modstandsniveauer: 1-95
  • Svinghjul: 6 kg.
  • Mål (sammenfoldet): L: 67 cm. x B: 53 cm. x H: 206 cm.
  • personvægt: 130 kg.

Impetus IA 6800

Impetus IA 6800

Forhandler Pris Information
5.995 DKK Se produkt

Er du på udkig efter en elegant og robust romaskine, du kan bruge i eget hjem? I så fald er det oplagt, at du tager et kig på Impetus IA 6800. Her er der nemlig tale om en romaskine, der har et elegant design og byder på en kombination af luft- og elektronisk modstand. Det er i moderne tid én af de foretrukne modstandstyper til romaskiner.

Den er designet til at kunne spare plads, når den ikke er i brug, og derfor kan du folde den sammen på midten. Plads er derfor næppe et problem i forbindelse med Impetus IA 6800 – særligt ikke, hvis du har et sted, den kan stå opbevaret, når den ikke er i brug. Dens design er dog af en vis kaliber, og det skader derfor ikke, at den står fremme i boligen.

Hele 16 forskellige modstandsniveauer

De fleste foretrækker at kunne indstille deres romaskine til et niveau, der er perfekt for dem. Da der er stor forskel på folks konditions- og styrkemæssige niveau, så er der typisk også behov for at kunne vælge blandt et stort antal niveauer. Det er en efterspørgsel, de har valgt at efterkomme hos Impetus, hvorfor IA 6800 har hele 16 modstandsniveauer.

Det betyder også, at du har rig mulighed for masser af progression i din træning. Idéen med din træning er naturligvis, at du udvikler dig – og det giver denne maskine dig rig mulighed for. Det er et postulat, der går godt i spænd med, at den leveres med 12 forudindstillede træningsprogrammer, der typisk gør det markant sjovere at træne på romaskinen.

Specifikationer:

  • Vægt: 51 kg.
  • personvægt: 150 kg.
  • Mål: L: 260 cm. x B: 52 cm. x H: 117 cm.
  • Modstandsniveauer: 16
  • Træningsprogrammer 12

Fluid Rower Pacific Challenge AR

Fluid Rower Pacific Challenge AR

Forhandler Pris Information
5.995 DKK Se produkt

Fluid Rower Pacific Challenge AR er en rigtig lækker romaskine med vandmodstand. Med denne maskine er du garanteret en realistisk fornemmelse af, at ro på vandet. Du vil næsten føle, at du faktisk sidder ude på vandet og ror. Den kan bryste sig af en høj kvalitet, og derfor gives der 2 års garanti på maskinen og 3 års garanti på vandtanken.

Som det også er tilfældet med andre modeller med vandmodstand, så styrer du selv modstanden – og tilmed på simpel vis. Des hurtigere eller hårdere du trækker, des mere modstand opnår du. Foruden dette er maskinen dog også blevet udstyret med en reguleringsknap, der giver dig mulighed for at  indstille på basismodstanden.

Kommer med smart computer til datavisning

Fluid Rower Pacific Challenge AR Romaskinen, der desuden er en romaskine fra det anerkendte First Degree Fitness, leveres med en smart computer, der bruges til datavisning. På skærmen får du vist relevant data om din træning. Du kan blandt andet se tid, distance, kalorier, ydelse i watt, ro-tag pr. minut og 500m split-tid.

First Degree Fitness har desuden valgt at udstyre computeren med en USB-indgang. Det betyder, du nemt kan koble din romaskine til din bærbare PC. Via denne tilkobling har du en række forskellige muligheder. Du kan blandt andet opsætte et virtuelt romiljø på din PC, men du kan naturligvis også synkronisere data med diverse programmer og applikationer.

Letvinklet håndtag med ergonomisk greb

Det er vigtigt at håndtaget er ergonomisk udformet og giver et godt greb. Det har de tænkt på hos First Degree Fitness, hvorfor Fluid Rower Pacific Challenge AR er udstyret med et letvinklet håndtag med et ergonomisk greb. Ikke nok med det, så er sædet også polstret og glider godt på skinnen, og fodpladerne er selvfølgelig justerbare og med stropper.

Alt dette medfører, at du oplever den højeste komfort, når du bruger maskinen. Den store vandbeholder kan indeholde 17 liter vand. Der er en markeringsstreg påvist på selve beholderen, så du ikke er i tvivl om, hvor meget vand, der skal i beholderen. Som tidligere angivet, så ydes der faktisk hele 3 års garanti på vandtanken på denne romaskine.

Endvidere, så er den udstyret med transporthjul. Det betyder, det er nemt at flytte den væk efter brug. Den kan desuden stilles på højkant, så den ikke optager for meget plads.

Specifikationer:

  • Vægt: 45 kg.
  • personvægt: 140 kg.
  • Belastning: Vandmodstand
  • Mål: L: 198 cm. x B: 53 cm. x H: 51 cm.
  • Mål (sammenfoldet): L: 51 cm. x B: 53 cm. x H: 198 cm.
  • Garanti: 2 år
  • Siddehøjde: 33 cm.

Peak Fitness R70

Peak Fitness R70

Forhandler Pris Information
3.999 DKK Se produkt

Peak Fitness R70 er en nyhed i serien af produkter fra Peak Fitness. Der er tale om en lille og kompakt romaskine, der – på trods af dens størrelse – kan bryste sig af stor kraft. Den benytte sig nemlig af en kombination af luft- og magnetmodstand, hvilket giver et fornuftigt træk, som forøger effektiviteten og komforten af din træning.

Den integrerede computer har flere programmer, der allerede er indstillet. Den giver dig dog også mulighed for at lave dit eget program. Ønsker du at ro mod computeren, så er der også mulighed for dette. I de fleste tilfælde vil sådanne programmer kunne styrke din motivation. Det er derfor, det er pålagt så meget fokus i R70-maskinen fra Peak Fitness.

Skærmen viser relevant data

I dag er det nærmere reglen end undtagelsen, at der sidder en skærm og integreret computer på en romaskine. På denne model er det ingen undtagelse. Den kan dog bryste sig af at vise en lang række data. Det inkluderer blandt andet tid, distance, rotag, rotag pr. min, puls, 500m/tm, kalorier, watt, ur, temperatur, kalender og alarm.

Samtidig kan du på skærmen også vælge blandt 12 forudindstillede programmer. Der er mange fordele forbundet med denne model, hvorfor den også er anbefalelsesværdig til private brugere, der ikke har plads til en større maskine, men ikke ønsker at gå på kompromis med en god oplevelse – og det har gjort det til en rigtig populær model.

Nem at folde sammen

Ikke nok med, at den ikke er synderligt stor i forvejen, så er det oven i købet også muligt for dig at folde den sammen, når den ikke er i brug. I sammenfoldet tilstand fylder den endnu mindre. Det er også nemt at flytte den rundt efter behov, da den er udstyret med transporthjul. En klar fordel, hvis du ikke har specielt meget plads at gøre godt med.

Specifikationer:

  • Vægt: 27 kg.
  • Belastning: Kombination af luft- og magnetmodstand
  • personvægt: 115 kg.
  • Mål: L: 198 cm. x B: 46 cm. x H: 86 cm.
  • Mål (sammenfoldet): L: 96 cm. x B: 37 cm. x H: 143 cm.
  • Garanti: 2 år
  • Strøm: 240V Adaptor

Købsguide: Disse ting skal du være opmærksom på

Du kan finde mange romaskiner på det danske marked. Det er ikke dem alle, der er lige gode, og det vil ikke være dem alle, der harmonerer med dine præferencer. Derfor er det vigtigt, du vælger med stor omhu, så du er garanteret, at det er et valg, der lever op til din krav. Nogle faktorer har dog større relevans end andre, og derfor fortjener de større fokus.

Hvis du står over for at skulle investere i en romaskine, så bør du læse nedenstående købsguide. Det gør det markant nemmere at udvælge den rette romaskine. Sørg for, at den vælges med omhu. Vælger du blot en vilkårlig model, kan du risikere, at du står tilbage med en romaskine, der ikke lever op til dine krav. Hold derfor fokus på følgende aspekter.

Hvilken størrelse romaskine har du brug for?

Romaskiner kan fås i mange forskellige størrelser. Det er vigtigt, du finder ud af, hvor stor en maskine, du har brug for. I denne forbindelse skal der ikke blot tages højde for egne ønsker, men også den plads, du reelt kan finde i din bolig. Det er ikke alle, der har god plads til træningsmaskiner i hjemmet, hvorfor de naturligvis skal finde en kompakt maskine.

Heldigvis findes der op til flere romaskiner, der er lavet, så de er nemme at flytte rundt på. Nogle kan foldes sammen, så de kan opbevares på mere praktisk vis, mens andre er udstyret med hjul, så de kan rulles rundt efter behov. Uanset hvad, så er det dog vigtigt, at du har fokus på at udvælge en romaskine, der harmonerer med dine krav og præferencer.

Hvilken slags modstandstype skal du vælge?

En anden ting, der er vigtig at være opmærksom på, når du skal købe en romaskine, er modstandstypen. Der findes flere modstandstyper, men du kan – som udgangspunkt – vælge mellem magnetisk modstand, luftmodstand, hydraulisk modstand og vandmodstand. Der er fordele og ulemper ved alle modstandstyper, hvorfor det er en personlig vurdering.

De forskellige modstandstyper afspejles dog også i prisen og kvaliteten af romaskinen. Det er derfor, det er vigtigt, at finde ud af, hvad du har brug for. Hydraulisk modstand er typisk den billigste, men den også den med mest begrænset anvendelighed. Luftmodstand er den dyreste, men er samtidig også mere langtidsholdbare end de øvrige typer.

Længere kan du blive klogere på de enkelte modstandstype, så du har den nødvendige viden og fundament til at vælge den rette modstandstype for dit vedkommende.

Hvor meget må romaskinen koste?

Om end det ikke bør være det vigtigste aspekt, så er det fortsat noget, der skal være i fokus. Det mest oplagte aspekt, som bør inddrages i dine overvejelser, inden du beslutter dig for valget af din kommende romaskine, er naturligvis prisen. Du skal afgøre med dig selv, hvor mange penge, du er villig til at investere i din nye træningsmaskine.

Er du professionel roer, er du sandsynligvis også villig til at betale en større mængde penge for maskinen, end hvis du er nybegynder, der skal købe din første maskine. Inden du igangsætter den helt store eftersøgning, bør du finde ud af, hvad dine behov er og hvad din økonomi rækker til. Start dog ud med eventuelt at prøve en romaskine i et fitnesscenter.

Der er nemlig ikke megen mening med at kaste penge efter en romaskine, hvis du kort tid efter anskaffelsen finder ud af, at det ikke er den rette form for træning alligevel. Romaskiner findes dog i alle prisklasser. Derfor kan du også finde en model, der ikke blot harmonerer med dine præferencer og kriterier, men også det budget, du har opstillet.

Derfor er romaskiner gode til hjemmebrug

Der er flere årsager til at romaskiner er gode til hjemmebrug. Det handler dog hovedsageligt om, at roning er en god motionsform, der tillader dig at træne hele kroppen i ét træningspas. Der er mange, der tror, at det kun er ryg og ben, der trænes af en romaskine, men det er ikke tilfældet. Både arme, skuldre og mave bliver også aktiveret.

Faktisk er det hele 87% af kroppens muskler, der aktiveres og trænes, når du træner på en romaskine. Det er træning med høj intensitet, og derfor er det også godt til kalorieforbrænding og deraf også vægttab. Der er nærmest ingen grunde til ikke at anskaffe dig en romaskine, hvis du drømmer om bedre form, tonede muskler eller et vægttab.

Det kræver naturligvis, at du har plads i hjemmet. Bor du i en lille lejlighed, er det ikke just den mest optimale idé, men har du god plads, så er det en oplagt løsning, hvis du ønsker at kunne træne hjemme.

Den eneste træningsmaskine, du har brug for

Én af de klare fordele ved romaskiner er, at de styrker hele kroppen. Du kan derfor træne hele din krop ved brug af blot én enkelt maskine. Ikke nok med det, så behøver en romaskine faktisk ikke at fylde særlig meget. Du kan oven i købet også få maskiner, der blot kan foldes samme og stilles ind i et kosteskab, hvis dette er at foretrække.

Når du ror på en romaskine, bliver alle dine muskler aktiveret. Du kan derfor træne både lår, skuldre, mave, bryst, arme og ryg på én og samme tid. Du styrker dine muskler, forbrænder mange kalorier og får opbygget en god kondition. På de fleste maskiner, kan du skifte mellem programmer og intensitet, så du kan skrue op ned og for din træning.

Hvilke modstandstyper findes der?

Der findes – hovedsageligt – fire forskellige modstandstyper. De byder hver især på egne fordele og ulemper. Derfor er det en personlig sag, at vurdere de enkelte modstandstyper. Som tidligere nævnt, giver vi dig herunder mulighed for at gå i dybden med de modstandstyper i romaskinerne. Det gør det markant nemmere at vælge den rette modstandstype.

Magnetisk modstand

Magnetisk modstand er den billigste modstandstype. Det fungerer ved, at modstanden reguleres elektronisk. Mere specifikt, så virker en magnetisk modstand ved, at en elektromagnet bremser svinghjulet, så der skabes modstand. Det betyder, at det er en relativt lydsvag model, og på mange af dem kan du nemt betjene modstanden via computeren.

Der er mange fordele ved magnetisk modstand. Det inkluderer blandt den billige pris og den lydsvage brug. Ulempen er, at modstanden er konstant, hvilket sjældent vil være tilfældet ude på vandet. Hvis du søger en udmærket løsning i den billige ende, så er en romaskine med magnetisk modstand en fremragende løsning.

Luftmodstand

Det er – uden tvivl – den bedste modstandstype, der fås i en romaskine. Der er dog kun ganske få romaskiner, der gør brug af 100% luftmodstand. Én af dem er maskinerne fra Concept2, som bl.a. er gennemgået i denne test. Derfor er det ikke tilfældigt, at det er én af de bedste romaskiner på markedet – faktisk kåret som den bedste af flere omgange.

Vælger du en romaskine med luftmodstand, vil du få en meget naturtro oplevelse – det vil føles som om, du sidder på vandet. Du vil desuden kunne mærke, hvordan modstanden tager til, hvis du er langsom til at tage åretagene. Omvendt, så vil du også kunne mærke, at modstanden bliver mindre, des hurtigere du er om at tage åretagene.

Hydraulisk modstand

Hvis du er på udkig efter en billig romaskine, så vil du skulle stille dig tilfreds med en model med hydraulisk modstand. Det er nemlig den billigste modstand, der kan implementeres i en romaskine. Samtidig er det også den ringeste. Hvis du vægter din træning højt, træner hyppigt eller er professionel roer, så er det ikke en hydraulisk romaskine, du skal have.

Du vil opleve en konstant modstand. Dit rotempo vil derfor ikke har indvirkning på modstanden. Derfor får du også et urealistisk billede af at ro på vandet. Har du blot et ønske om at holde din træning ved lige og motionere en smule, så er det en oplagt løsning. Det gør sig særligt gældende, hvis du ønsker at holde din investering på et minimum.

Én af ulemperne ved hydrauliske romaskiner er, at modstanden er konstant. Noget helt andet er, at disse maskiner har en tendens til at blive hurtigt varme. Derfor kan de sjældent bruges i mere end ca. 30 minutter ad gangen. Det skal du selvfølgelig være opmærksom på, inden du køber. I de fleste tilfælde kan det godt betale sig at investere lidt mere.

Vandmodstand

Det er selvfølgelig åbenlyst at vandmodstand giver en fornemmelse af sidde i en rigtig kajak. Du får en autentisk og naturtro følelse med et behageligt træk. Vælger du en romaskine med vandmodstand, vil du også kunne mærke at modstanden ændrer sig alt efter om du ror langsomt eller hurtigt – præcis som det er tilfældet på vandet.

Det er – desværre – ikke muligt at skifte mellem forskellige modstandsniveauer, hvis vandmodstand bruges. Ønsker du at ændre din træning, skal du skifte mellem et langsomt og hurtigt tempo. For mange nedsætter dette motivationen til at træne. Endvidere, så skal vandet i maskinen vedligeholdes og klor skal tilsættes et par gange om året.

En klar fordel ved romaskiner med vandmodstand er, at de har et lavt støjniveau. Det eneste, du kan høre er lidt vandskvulp, der kommer fra vandtanken. Det er kun med til at gøre oplevelsen endnu mere ægte.

Hvordan kommer jeg i gang med at ro på romaskine?

Har du ikke prøvet kræfter med en romaskine før? Frygt ej. De er meget simple at bruge. Har du besluttet dig for at investere i en maskine til hjemmebrug, kan det dog virke vanskeligt at finde ud af, hvordan du kommer bedst fra start. Heldigvis er der hjælp at hente. Du kan bl.a. finde mange træningsprogrammer på nettet – både gratis og betalte.

Romaskiner har gennem de senere år vundet stort indpas hos danskerne. Det gør sig gældende for både de billige og dyre modeller. Der er flere årsager til dette, men det skyldes fortrinsvis at danskerne har fået øjnene op for, at der er tale om et hjemmetræningsredskab. Faktisk er der mange, der erstatter motionscyklen med en romaskine.

Det er dog kun en fordel at populariteten er stigende. Den voksende popularitet afspejles nemlig direkte i markedet, hvor kvalteten stiger, udvalget udvides, og priserne bliver trykket i bund. Konkurrencen producenterne imellem har været kraftigt stigende i løbet af de seneste år, hvorfor nu er et glimrende tidspunkt at investere i en romaskine.

Kræver tid og tilvænning at komme i gang

Det er vigtigt, du er klar over, at det kræver tid og tilvænning at komme ordentligt i gang med din romaskine. Skal du have det optimale ud af din træning, er det vigtigt, du bruger den rette teknik. Det kan du enten lære dig selv ved at se videoer på nettet, følge beskrivelserne fra en artikel eller betale for nogle privattimer i et fitnesscenter.

Ror du på den rigtige måde, vil du hurtigere opnå målbare resultater, og du vil samtidig skåne din krop for unødige skader og skavanker. Derfor er det vigtigt, du ikke blot begynder at give den gas. Sørg i stedet for at teknikken sidder lige i skabet. Når den gør det, så skal du sætte mål for din træning, hvilket du kan gøre på flere forskellige måder.

Er forbedringer en vigtig motivationsfaktor for dig, så skal du måle dine resultater. Du kan måle på alt fra din puls eller vægt til antal åretag eller hastighed. Sørg for at konkurrer mod dig selv. Det skaber nemlig de bedste resultater. Heldigvis er det nemt, da mange romaskiner har indbyggede programmer, der kan klare dette for dig, så du ikke glemmer det.

Start langsomt og lyt til din krop

Når du begynder at træne, vil du sikkert gerne se hurtige resultater. Derfor er der mange, der lader sig rive for meget med og derfor sender kroppen på overarbejde. Det er vigtigt, at du begynder langsomt. Det er særligt vigtigt, hvis din krop slet ikke er vant til fysisk træning i dette omfang, men også hvis du hidtil har trænet på anden vis.

Det er vigtigt, at du lytter til din krop og dens signaler. Kan du mærke, din krop er meget øm og træt, så er det bedst at tage en hviledag. Det handler ikke om at presse kroppen til den bukker under. Den har brug for hvile og restitution. For meget roning kan derfor føre til overbelastning og skader, hvilket du naturligvis aktivt skal forsøge at undgå.

Ovenstående er dog ikke ensbetydende med at en smule ømme muskler eller træthed er en undskyldning for ikke at træne. Det er vigtigt, du lytter til din krop, men det er lige så vigtigt, du er ærlig overfor dig selv. Det må ikke ende med at blive en undskyldning for at springe træningen over en gang imellem.

Sådan træner du bedst på en romaskine

Skal du bruge en romaskine som supplement til roning på vandet, så er du sandsynligvis allerede bekendt med, hvordan du får mest ud af din rotræning. Er du ikke allerede bekendt med roteknik og -træning, er det en god idé at sætte sig ind i dette først. Ved at bruge den rette teknik og skabe de rette omstændigheder, forbedres dine resultater kraftigt.

Find den rette teknik

Roning handler i høj grad om teknik. Det handler ikke blot at trække løs. Det er en god idé, at du tager udgangspunkt i den teknik, der kaldes ben, krop og arme. Det er en simpel strategi, der i alt sin enkelthed går ud på, at du skal lade benene tage det hårdeste arbejde, dernæst skal kroppen tage over, og til sidst skal armene gøre det færdigt.

Når du bruger denne strategi, så skåner du bl.a. kroppens led og udnytter din energi mest muligt. Det er dog vigtigt, at du passer på, at du ikke bruger knæene forkert i denne sammenhæng. Der er mange, der har for vane at bøje knæene for tidligt. Det skal du holde i baghovedet, da det vil medføre, at den glidende bevægelse ødelægges.

Roning er én af de få sportsgrene og motionsformer, hvor teknik ikke blot er vigtigt for effektiviteten, men også får dit helbred. Det er vigtigt, du har godt styr på teknikken, inden du går i gang. Du skal bruge benenes styrke til at skubbe dig tilbage, og lade dem strække helt ud. Ryggen skal været og lænet en smule bagud, når benene er strakt.

Roningens fire faser

Et rotag kan inddeles i fire faser. I hver fase er der forskellige muskelgrupper, der skal aktiveres. Selvom det går hurtigt i praksis, så foregår det hele i små skridt. Mere specifikt, så kan det inddeles i de følgende fire faser: the catch, the drive, the finish og the reccovery. Herunder er hver af de fire skridt beskrevet:

  1. The catch: Dette er begyndelse af taget, hvor dine knæ er bøjede, dine skinneben er lodrette, dine arme er strakte og din krop er en kende foroverbøjet. I denne fase er det særligt bagsiden af benene samt musklerne i ballerne, der aktiveres. Endvidere, så arbejder rygmuskulaturen også, hvilket gør din lænd med udholdende.
  2. The drive: Dette stadie kaldes også for mellemfasen. Det er her, dine ben kommer på hårdt arbejde. Du skal støde fra med benene, svinge din ryg op i en mere lodret position, og du skal begynde at trække i håndtaget med armene. Her er det lårmuskler (både for bag), baller samt rygmusklerne, der kommer på arbejde.
  3. The finish: Det lyder som sidste fase, men det er det ikke. I denne fase skal kroppen var let bagudlænet, benene skal være strakte og håndtaget trukket op til din nedre brystkasse. Det er i denne fase, du får aktiveret overarme samt nedre ryg og musklerne mellem skulderbladene. Core-musklerne er dertil også i spil her.
  4. The recovery: Processen sluttes af med at vende tilbage til den oprindelige position. Du strækker dine arme ud igen, læner dig frem i hofterne og begynder igen at bøje i knæene. Du er derfor tilbage hvor du startede. Når du når hertil, så har du aktiveret op mod 87% af kroppens muskler – og så starter du blot forfra.

Husk at rette ryggen

Når du ror på en romaskine, så er det vigtigt, at du har styr på kroppens holdning. Der er mange, der har en tendens til at sidde en kende foroverbøjet, fordi det føles mere komfortabelt. Faktisk vil det have negativ indvirkning på ryggen samt effektiviteten af din træning. I stedet bør du sidde med ryggen så ret som det overhovedet er muligt.

Andre træningsformer kan styrke din rotræning

I og med, at hele kroppen aktiveres, når du ror, så er der også mange muskelgrupper, der skal være styrket, hvis du skal yde mest muligt i forbindelse med din rotræning. Derfor er der flere andre træningsformer, der kan styrke din rotræning. Eksempelvis kan øvelser såsom sqaust gøre kroppen stærkere og dermed hjælpe dig, når du ror på din romaskine.

Også plankeøvelse på gulvet er med til at styrke de muskler, der aktiveres under roning. Derfor er det også en god øvelse – den kan du endda udføre, selvom du overnatte på et hotelværelse i forbindelse med arbejdet. Crosstraining er også et rigtig godt alternativ, da det også er en træningsform, der har fokus på at styrke flest mulige muskelgrupper.

Ønsker du at forbedre din kondition, kan cykling være en god løsning. Rotræning i sig selv er også konditionsstyrkende, men er dog en kende hårdere end motionscykling. Er du ikke i god form, kan det være en god idé at kombinere hhv. ro- og cykeltræning, så din kondition forøges og du dermed kan yde dit maksimale på romaskinen.

Regelmæssighed er vigtigt

Der er op til flere eksperter på området, der har gjort det klart, at det er bedre at ro en smule hver dag end at gå hårdt til den én gang om ugen. Derfor er det vigtigt, du er vedholdende og træner regelmæssigt. Det samme gør sig gældende for det niveau, du træner på. Find først et niveau, du er komfortabel med og arbejd derefter for at forøge det.

I denne sammenhæng er det vigtigt at pointere, at det ikke handler om at ro så hurtigt som muligt. Det er der mange, der tror. I stedet handler det om at fokusere den styrke, du bruger for at tage et træk, da den er vigtigere for din træning. Dedikerer du din energi til at ro hurtigt, vil du hurtigt blive udmattet, og du vil derfor ikke kunne gennemføre træningen.

Det handler dog heller ikke om at tage de længste tag. Det gør ikke din roning mere effektiv – ligesom det gør sig gældende for hurtigere roning. Tager du meget store tag, vil du ikke blot blive hurtigt udmattet, men du vil også risikere skader og overbelastning. Træn derfor regelmæssigt, i et konsekvent tempo og fokuser på at udvikle dig.

Få mest ud af din træn: Sæt et mål

Den OL-guldvindende roer, Alex Gregory har udtalt til Telegraph.co.uk, at det er vigtigt at sætte et mål for sin egen præstation. Skal du maksimere det resultat, du får fra din rotræning, så er det vigtigt, du har et fast mål, du kan arbejde efter. Det er nemmere at opretholde motivationen, hvis du efter hver træning er ét skridt tættere på dit mål.

Et sådant mål er ikke nødt til at være så højtravende, at man vil tabe sig 10 kg. på 10 dage eller blive udtaget til OL. Det kan i stedet blot være, at man vil tabe X antal kilo over en fornuftig mængde tid, deltage i et stævne i indendørs roning, eller blive ved med at slå egne tidsrekorder på faste distancer såsom 1.000 meter eller 5.000 meter.

Roning er skånsom for kroppens led

På lige fod med bl.a. svømning og cykling, hører roning til blandt de motionsformer, der er meget skånsomme for dine led. Det er der flere årsager til. Én ting er, at det er en maskine, der kan bryste sig af et væld af muligheder i forbindelse med indstilling, hvorfor den kan indstilles og tilpasses til enhver – både ift. muskelstyrkeniveau og kondition.

Uanset om du ønsker at træne med henblik på at opnå en bedre kondition eller styrke dine muskler, så er en romaskine en god måde at gøre det på. Du vil kunne træne på effektiv vis, men med den rette roteknik, skal du ikke være bange for, at det er noget, dine led belastes eller tager skade af, som f.eks. kan være tilfældet ved nogle typer løb.

Hvis du gerne vil investere i en træningsmaskiner, der er skånsom for kroppens led, så står valget mellem en romaskine eller en motionscykel. Før i tiden valgte mange sidstnævnte, men meget tyder dog på, at det har forandret sig markant i løbet af de senere år. Ikke desto mindre, så er det dog – uden tvivl – værd at overveje en romaskine.

Roning er en god træningsform til de tidspressede

Der er mange, der bruger deres pressede kalender som undskyldning for, at de ikke får trænet. Faktum er dog, at der ikke er en undskyldning og én af grundene til, at det ikke er det er, at du blot kan træne på en romaskine. Faktisk skal du ikke finde mere end ca. 20 minutter til hvert træningspas, inden du begynder at kunne se forbedringer.

Derfor er det naturligvis ikke længere en undskyldning at du er tidspresset. I den førnævnte artikel fra Telegraph er dette også noget, der fremhæves, da du ikke er nødsaget til at bruge megen tid på din træning, før du kan få noget ud af den. Mellem tyve minutter og en halv time er en fremragende længde for et træningspas på en romaskine.

Derfor er romaskinen det perfekte træningsredskab

Det er ikke uden grund, at romaskiner i dag er blandt de foretrukne fitnessmaskiner hos danskerne – ikke blot i fitnesscentre, men også i de private hjem. Det giver sig selv, at det er en oplagt maskine, hvis du dyrker rosport. Det er dog en maskine, der også kan bruges af ikke-roere. Faktisk bruges romaskinerne hovedsageligt af ikke-roere.

Mange bruger romaskinerne, fordi de byder på en lang række fysiologiske fordele. Det er fordele, du også oplever ved almindelig roning på vandet, men en romaskine gør det blot nemmere. Faktisk er roning én af de sportsgrene, der kan bryste sig af, at aktivere flest af de store muskelgrupper. Det er effektivt til forbrænding af kalorier og konditionstræning.

Det kan dog også være et mål i sig selv at styrke de givne muskler. Større muskler øger fedtforbrændingen permanent, og dertil kan de fleste nyde stor gavn af at styrke muskler i bl.a. mave og ryg. Det vil nemlig resultere i en mere ret og rank holdning, som forebygger problemer med ryggen. Derfor er romaskinen det perfekte træningsredskab.

Romaskinens historie

Romaskine er ikke just en ny opfindelse. Der er mange, der tror, den først har set dagens lys i løbet af de senere år, men det er dog ikke tilfældet. Faktisk begynder dens historie langt før, de fleste tror, den oprindeligt startede. De første patenterede romaskiner blev præsenteret allerede i slutningen af 1800-tallet, hvor de også blevet sendt på markedet.

Dengang blev de anvendt til samme formål som i dag; som et supplement til motion og som et træningsapparat, der gav dig mulighed for at ro, selv når du ikke kunne komme ud på vandet. Den første model, som har opnået et relativt bredt kendskab blandt folk, var en hydraulisk model, der blev patenteret af W.B. Curtis tilbage i 1872.

De første romaskiner

De første romaskiner, der blev lanceret i slutningen af 1800-tallet og i starten af 1900-tallet, var naturligvis meget simple. De havde ikke den samme glidende bevægelse, som kunne opleves på vandet. Endvidere, så var selve oplevelsen af at ro ikke finjusteret endnu. Derfor evnede maskinerne ikke at genskabe forholdende fra den reelle roning.

Maskinerne var desuden meget store og tunge, hvorfor det var begrænset, hvor mange, der havde mulighed for at have en romaskine i eget hjem. Bevægelserne var dertil også tunge og hakkende, men opfindelsen af romaskinerne kan dog spores helt tilbage til slutningen af 1800-tallet. Det er dog sikkert at sige, at der sket meget siden dengang.

Den næste æra: Universitets-romaskinerne

I starten af 1950’erne begyndte et firma på Rhode Island i USA at udvikle romaskine. Det gjordes med henblik på at skabe en maskine, der var mere stabil og lettere at anvende. Til forskel fra de maskiner, vi kender i dag, så var det primære marked de amerikanske universiteter, hvor roerne kunne anvende maskinerne i den kolde vinterperiode.

Cirka 20 år senere tog et norsk firma initiativ til at udvikle maskinerne yderligere. Det gjordes blandt andet ved at dedikere en stor del af deres fokus til videreudvikling af bremsemekanismer og teknologier. Fokus for disse udviklinger var, at garantere en mere glidende bevægelse, så det reelt set følte som om, du befandt dig på vandet.

I samme periode blev der også eksperimenteret med flere nye typer romaskiner, og der blev sat helt nye standarder for, hvad der var muligt, og hvordan brugerne kunne justere og beregne modstanden ved hjælp af vægte. Det var en klar forbedring, da det muliggjorde at roerne kunne justere både hastighed og niveau, så det blev tilpasset netop dem.

Teknologiske udviklinger i 80’erne

Det var dog først fra 1980’erne og frem at romaskinerne for alvor begyndte at blive raffinerede. Der blev opfundet en luftmodstandsteknologi, der blev betragtet som en banebrydende og innovativ opfindelse, der forårsagede, at der kom helt nye bremsesystemer til romaskiner. Samtidig blev mange af de tunge materialer udskiftet med lettere alternativer.

Ydermere, så var det også i den tid, at der blev introduceret teknologier, der muliggjorde lettere måling af træningen. Nu kunne de seriøse roere og atleter faktisk bruge romaskinerne som en del af deres træning. I 1982 begyndte en række universitetsstuderende at lave konkurrence på maskinerne, og selv i dag afholdes der VM i indendørs roning.

Hvor er romaskinen i dag?

I dag kan du finde et stort udvalg af romaskiner, der kommer fra forskellige fabrikanter. På lige fod med dette, kan du også finde mange typer af romaskiner, hvilket inkluderer maskiner med luftmodstand, magnetisk modstand, hydraulisk modstand og vandmodstand. Samtidig er de også begyndt at indtage de private hjem og ikke blot fitnesscentre.

De moderne romaskiner adskiller sig kraftigt fra de tidligere modeller. Det er dog ikke noget, der har ændret på, at det fortsat er modeller med vandmodstand, der anses som værende den mest naturtro løsning. Luftmodstand kommer dog tæt på, om end du ikke får den samme følelse af, at være på vandet, som med en romaskine med vandmodstand.

Priser på romaskiner – hvad koster en romaskine?

En romaskine kan fås i mange prisklasser. Du kan købe modeller til under 2.000 kr., men også dyrere maskiner, der koster mere end 20.000 kr. Der er tale om et stort spænd, hvorfor økonomi ikke bør være det hovedsagelige fokus – der findes nemlig modeller i alle prisklasser.

Du bør i stedet målrette din eftersøgning efter en maskine, der harmonerer med dine kriterier. Det skader ikke at have et budget, men vær dog ikke alt for fastlåst. Brug det som en rettesnor, så du ikke lader et par hundrede kroner skiller sig og den perfekte romaskine ad.

Træningsprogram til din romaskine

Du kan træne på din romaskine på mange måder. Det er dog en god idé, at du har et program, du kan forholde dig til. Har du det, så er det nemmere at skabe resultater, da det konsekvent er den samme træning, du gennemgår hver gang. Det handler dog ikke kun om bedre og hurtigere resultater, men også for at opretholde motivationen for træningen.

Det anbefales på kraftigste vis, at du ror minimum 3 gange ugentligt. Det gode ved roning er, at det er rigtig hårdt og derfor skal der ikke allokeres synderligt lang tid til et at gennemføre et tilfredsstillende træningspas. Hvis du ikke ved, hvordan du skal bære dig ad med at udforme et passende træningsprogram, så kan du finde inspiration herunder.

  • For nybegynderen: Start med at ro 4 minutter i et roligt tempo. Følg derefter op med 5 minutter i et middel tempo. Rund af med 3 minutter i et roligt tempo. Sammenlagt tidsforbrug er blot 12 minutter. Har du mod på det, kan du forsøge at gennemføre rotationen flere gange. Vær dog varsom ift. overbelastning og skader.
  • For den let øvede: Start ud med at ro 3 minutter i roligt tempo og følg op med 10 minutter i et middel tempo. Dernæst skruer du ned for tempoet i 3 minutter igen. Følg til sidst op med 500 meters roning på under 3 minutter.
  • For den øvede: Varm op med to minutters roning i et roligt tempo. Dernæst 15 minutters roning i et middel til højt tempo. Herefter ror du igen to minutter i et roligt tempo. Følg op med 1.000 meters roning på under seks minutter eller 500 meters roning på under to minutter.

Disse kilder har vi gennemgået

For at producere denne artikel, har vi gennemgået en række kilder. På denne måde kan vi præsentere dig for de bedste modeller på markedet. Ydermere, så har vi også set på brugeranmeldelser på såvel danske som udenlandske netbutikker, der forhandler romaskiner. Herunder kan du se de kilder, vi har gennemgået

Daily Mail

Vi har gennemgået følgende artikel fra Daily Mail, der indeholder en nøje beskreven test af Concept2 Model D Indoor Rower, der er udført og udarbejdet af den professionelle roer Greg Searle, der har vundet flere medaljer til OL, og har trænet på Concept2-maskiner siden hans første OL i Barcelona tilbage i 1992.

Netfysioterapi.dk

En dansk webside med fokus på fysioterapi og emner, der har relation til sundhed. De tester flere forskellige former for produkter, der er relateret til fysioterapi. I denne artikel har de blandt andet lavet en test af Viking Sport Viking 3 AR Rower.

Expert Reviews

Hos Expert Reviews har sportsjournalisten Edward Munn udarbejdet en test og købsguide af diverse romaskiner. Hver enkelt maskine er blevet testet og beskrevet nøje. Også i denne artikel er en maskine fra Concept2 blev fremhævet som den bedste. Læs artiklen her.

The Telegraph

The Telegraph er én af Storbritanniens mest læste aviser. Derfor er det også én af de mest troværdige. For The Telegraph har Tomé Morrissy-Swan skrevet en artikel, der beskriver de bedste romaskiner på markedet. Følg dette link, hvis du vil blive klogere på hans valg.

Men’s Health

Verdens største herremagasin har også udarbejdet en liste over de otte bedste romaskiner til indendørs brug. Testen er udført og udarbejdet af Lauren Bedosky, der en freelance journalist specialiseret i helbred og fitness. Se hvilke modeller, der ifølge Men’s Health er de bedste ved at klikke her.

Produkterne i artiklen er ikke testet af Forbruger-guide.dk, men vi har derimod set på andre tests på internettet og derved samlet produkter.

4.8/5 - (62 votes)

Vaskemaskine test

Previous article

Crosstrainer Test

Next article

Comments